Перперикон привлича специалисти от Норвегия, Исландия и Лихтенщайн

Перперикон привлича специалисти от Норвегия, Исландия и Лихтенщайн  | StandartNews.com

По проект „Перперикон – минало и бъдеще" ще бъдат реализирани консервационно-реставрационните работи в югозападната част на Акропола на археологическия комплекс.Основната цел е да се възстанови, съхрани и популяризира Перперикон като уникална част от българското и европейското наследство. Предвижда се консервация, реставрация и експониране на три олтара, щерна, четири жилищни сгради, крепостната стена с два бастиона, полигоналната кула и уличната мрежа. Предстои провеждането и на семинар, в който ще участват специалисти в областта на културното наследство от България, Норвегия, Исландия и Лихтенщайн, както и представители на институции, отговарящи за опазването на културното наследство.

Проектът ще стартира през 2016 и ще продължи до април 2017 г. Той е на стойност 748 203 евро и се финансира от финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство по Мярка 1 – „Реставриране, обновяване и опазване на културното наследство".

Перперикон вече е много по-достъпен, след като на скалния връх бяха изградени алеи за туристите и специални пешеходни пътеки. Те позволяват Акрополът и дворецът – светилище да се разглеждат, без да се нанасят вреди на археологическия паметник.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай