Пътуваме по-често в Сърбия заради кухнята

Пътуваме по-често в Сърбия заради кухнята | StandartNews.com

С 26% е нараснал броят на българските туристи в Сърбия спрямо миналата година, отчете Желка Пудар, съветник в Туристическата организация на Сърбия. Най-често българите избират за екскурзии пограничните райони заради добрата кухня, природата, липсата на езикова бариера и историческите паметници, обясни Пудар. Интересът на българите към западните ни съседи през последната година е нараснал заради забраната на тютюнопушеното у нас, обясняват туроператори. Все повече туристи избират Сърбия за екскурзии и официални празници, тъй като във всички ресторанти на комшиите се пуши, обслужването е на ниво, а храната е вкусна и истинска. Освен към пътуванията през уикенда нараснал е и интересът към спа курорта на съседите Пролом баня заради близостта му с феномена Дяволския град.

През второто тримесечие на 2013 г. 896,8 хил. българи са реализирали туристически пътувания, което е ръст с 23,4% спрямо същия период на миналата година, обявиха от НСИ. Пътуванията в страната нарастват с 25,8%, а тези в чужбина - с 10,8%. При пътуванията в страната най-висок е делът на българите на възраст 15-24 години - 84,9%, докато в чужбина най-много са пътували българите на възраст над 65 години - 17,3%.

Средният разход на човек при пътуване с лична цел е 214,40 лв. в страната и 433,70 лв. в чужбина. При командировка средните разходи са 306,90 лв. в страната и 1112,40 лв. в чужбина.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай