Обсъждат новия План за управление на НП „Рила”

Обсъждат новия План за управление на НП „Рила” | StandartNews.com

Общественото обсъждане на новия План за управление на Национален парк "Рила" 2015-2024 г. ще се проведе този четвъртък от 09,00 часа в зала „Яворов" в Благоевград. Експертите са работили по актуализация на границите му, обособяване на нови зони за ограничаване на човешкото въздействие, пълна инвентаризация на горите, актуализация на видовете растения и животни, инвентаризация на туристическите маршрути.

Анкетното проучване показва увеличаване на интереса към природозащитната проблематика и целенасочено търсене на информация за парка и прилежащите защитени територии от туристи. Отчита се и сериозно завишаване на готовността за оказване на подкрепа и предприемане на конкретни действия при възникване на проблемни ситуации на територията на НП „Рила" от страна на местното население. Статистиката отчита и повишаване на потока на туристите, които са посетили парка – средногодишно са 111 198 души.

С цел осигуряване на по-добра осведоменост за възможностите, които предлага парковата територия като място за почивка, се предвижда предоставяне и на специално мобилно приложение за туристи.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай