Нов център за любители на Рила планина в Самоков

Нов център за любители на Рила планина в Самоков | StandartNews.com

Дирекция „Национален парк Рила" вече посреща любители на планината в нов Посетителски информационен център в Самоков. Лентата на обекта прерязаха във вторник директорът Красимир Андонов и зам.-кметът на общината Васил Сейменов пред погледите на десетки гости и граждани. Свещеник отслужи водосвет. Центърът ще посреща хилядите почитатели на Рила планина. Изграден е по дейност „Посетителска инфраструктура и капитално строителство" по проект „Устойчиво управление на Национален парк Рила I–ва фаза" и струва близо 1 200 000 лева. Целият проект се финансира от Европейския фонд за регионално развитие и от държавния бюджет на Република България, чрез Оперативна програма „Околна среда 2007-2013 г.". Стойността му е 17 609 845,96 лв.

ПИЦ - Самоков е с площ 960 кв. м. В центъра туристите и жителите на Самоков ще получават полезна информация за маршрутите, местата за отдих и правилата за поведение в защитената територия и природните ценности на Национален парк „Рила". Чрез специално изработени интерактивни модули, табла и табели, посетителите ще могат да се запознаят с флората и фауната на планината. Целта е и хората да станат по-отговорни към планината. Част от помещенията в центъра ще се ползват за нуждите на парковата охрана.

„Изключително щастлив съм, че този център, от който любимата ни Рила имаше огромна нужда, вече е факт. Сигурен съм, че информацията и услугите, които ще предоставяме тук, ще допринесат за по-доброто познаване и опазване на планината", каза Красимир Андонов.

Зам.-кметът на община Самоков Васил Сайменов благодари за центъра и заяви, че това ще бъде отправното място за хилядите туристи, които посещават Самоков и се отправят към Рила планина.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай