Може да има мораториум за Черноморието

Може да има мораториум за Черноморието | StandartNews.com

София. Възможно е да бъде наложен временен мораторуим на строителството по Черноморието, докато бъде изготвено адекватно законодателство. Това обяви екоминистърът Искра Михайлова пред бТВ. Тя се обяви за диалог по всички спорни въпроси, свързани със застрояване в природни местности. Според Михайлова трябва да се разрешат и предпроектните проучвания на находища на шистов газ, макар че по думите й е малко вероятно някъде да има подходящи места за добива му.

Един от вариантите, които предвижда правителството срещу незаконните строежи по крайбрежието, е налагането на мораториум. Преди това обаче ще бъде проведен бърз диалог с местните власти и природозащитните организации.

„В пълното съзнание сме, че мораториумът е временна мярка и трябва да бъде последван от много сериозни законодателни промени, които да гарантират, че в точно тези ценни от екологична гледна точка природни зони няма да се разрешава строителство, няма да се разрастват градовете и няма да се строят хотели. Което мисля, че е ценно и за туристическия бранш", коментира Михайлова.

За планините

Тя уточни, че неин приоритет ще бъде всякакви решения да се взимат с диалог, защото иначе се получават конфликти между екоорганизациите и властите, които имат желание да развиват дадени райони. Един от първите казуси, с който Михайлова се запознава, е въпросът със ски – зоната край Банско в Пирин. По думите й обаче той е част от по-голям спор.

„Големият спор е, как ще се развива устойчиво планинският и зимният туризъм и дали той ще се развива за сметка на застрояване на някои защитени територии. Тъй като може да се строи в територии, които не са защитени и там няма да има спорове", коментира екоминистърът. „За мен е от изключително значение да защитим природата", допълни тя.

Същото е отношението й и към спора за Витоша. „Витоша не е достъпна - няма добре маркирани пътеки, места за почивка. Трябва да има промяна, за да се подобри състоянието на парка, но това не означава, че трябва там да бъдат строени хотели", коментира Искра Михайлова.

По думите й досега не е изградена атмосфера на доверие към институциите в България - че решението на една институция няма да е стъпка към други грешни решения.

Проучванията на шистов газ

Според Искра Михайлова мораториумът върху проучването и добива на шистов газ не е бил добро решение.

„България има разгърнато екологично законодателство и ако се спазват нормите, могат да бъдат да правени предварителни проучвания къде е опасно и къде могат да се правят проучвания за шистов газ. И на базата на това да се взимат решения за отделни места. Мораториумът е едно „не", което елиминира възможностите на българското и европейското екологично законодателство", добави Михайлова.

Според нея е по-добре предварителните проучвания да бъдат позволени, макар че и тогава не очаква да се стигне до напредък по темата. Причината е, че по думите й районът, в който се предполага, че може да се търси шистов газ, е с много населени места и ниски подпочвени води, така че малко вероятно е някъде да се получи отговор „да".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай