Мислят мерки срещу пиянството на британските туристи

Мислят мерки срещу пиянството на британските туристи | StandartNews.com

Варна. Ресторантьорите с помощта на държавата обмислят мерки за спиране на „проблемите" с британците в морските курорти. Те са само 5% от всички летовници и другите не създавали проблеми, съобщи председателят на Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация Благой Рагин.

Реакцията е по повод филма на Би Би Си "Пиячка, претъпкани барове и България", която показва британци, идващи на алкохолен туризъм в Слънчев бряг.

„Филмът не излага България, а английските туристи, които са заснети", коментира заместник-министърът на икономиката и енергетиката Бранимир Ботев. Той уточни, че в страната ни пристигат гости от над 40 държави и с никои от останалите няма подобни проблеми.

На същата позиция застана и Благой Рагин, според когото английските младежи са около 5 на сто от всички летовници и само с тях има такива проблеми. Той уточни, че ще се търсят варианти за спиране на проблемите с гостите от Острова.

По думите му добре би било например в туристическите ни комплекси да няма свободна продажба на алкохол в супермаркетите.

„Общият ръст на туристите, посетили България до момента, е 5,8 на сто в сравнение с 2012 г.", съобщи още Бранимир Ботев.

Той уточни, че най-голям ръст имат гостите от Турция, които в сравнение с миналата година те са се увеличи с почти 60%. Ботев посочи, че туристите от Турция не проявяват интерес само към зимните курорти в страната ни, но и към морския отдих. Заместник-министърът каза още, че увеличението при гостите от Русия е около 15,8 на сто.

По темата за националния бранд Ботев заяви, че той още не е изчерпан от гледна точка на държавата. Конкурсът за създаването на бранда е бил "много интересен", каза той и добави, че ще направи всичко необходимо, за да получи пълна информация от фирмата, спечелила конкурса. Темата предизвика критики, тъй като се оказа, че логото е почти идентично с това на Киргистан.

Ботев уточни, че е сезирал правната дирекция в министерството, за да се търси път за прекратяване на действието на договора с нея, както и вариант тя да възстанови взетата за изработката на бранда сума.

По отношение на визовия режим, засягащ туристите от страни извън Европейския съюз, Ботев подчерта, че има какво да се направи. Той разказа, че преди дни е бил на дълго посещение в Русия. В някои райони консулските служби са закрити, като това ще бъде променено и ще бъдат възстановени или създадени нови консулства, за да може максимално бързо да се обработват документите за издаване на визи. Предвижда се и да бъде намалена дейността на посредническите фирми, които усложняват и оскъпяват този процес.

Заместник-министър Ботев и председателят на БХРА Благой Рагин участваха в Шестия черноморски туристически форум, който бе открит днес във Варна. Срещата е посветена на възможностите за развитието на екотуризма в България.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай