И това лято къмпингите ще работят по стария режим

И това лято къмпингите ще работят по стария режим | StandartNews.com

"И това лято къмпингуването по родното Черноморие ще е по стария режим", каза пред журналисти министърът на туризма Николина Ангелкова, която бе в Добрич и в рамките на визитата си проведе срещи с туристическия бранш в областта. "Работната група, която създадохме вече проведе първото си заседание и до момента има постъпили повече от 683 предложения от заинтересовани страни. Изобщо въпросът с къмпингите е много важен и това е въпрос, който последните 30 години не е обсъждан", каза Ангелкова.

Тя заяви още, че се надява на разумни решения, които да създадат правила и те да бъдат спазвани, за да имаме чисто Черноморие. В отговор на питане министърът на туризма коментира и кризата с кадрите в бранша, като сподели, че по проблема е създаден Съвет за кадрите в туризма, като в него има представители и на МТСП, и на МОН. "Първото заседание на този съвет предстои идната седмица. В понеделник предстои първата работна закуска с министър Кунева, тъй като стартирахме два пилотни проекта с браншовите туристически камари на Германия и Швейцария за дуално обучение в сектора. Надявам се с общи усилия да намерим дълготрайно решение на въпроса" - заяви министърът.

Тя коментира и предстоящия туристически сезон, като заяви, че по данни на туроператорски фирми има ръст на редица пазари и добави, че за първи път има записани чартърни полети от Франция за България. "Сезонът ще е много положителен на база ранни записвания.

За Русия той е в рамките на 30 %, по информация на руски туроператори, за Германия - от 10 до 40 на сто, средна база около 20 на сто за страната ни. Ръст от 15 на сто в ранни записвания има от Чехия и Унгария, от Полша - 40 на сто", сподели Ангелкова. Тя съобщи още, че на 22 април министерството обявява първите първите седем процедури за отдаване под наем на плажове, които са неохраняеми - имат изтекли концесионни или наемни договори, или прекратени такива, за да намерят своите стопани. Поетапно в рамките на 10 дни, тя сподели, че ще бъдат обявени процедури за отдаването на 40 плажа, които не се стопанисват.

Министър Ангелкова взе участие в церемония на КРИБ - Добрич, на която бяха връчени отличия на фирми социално-отговорни партньори на общините.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай