Храна за душата

При Ева гощават с яхния от сини сливи и бакла

Храна за душата | StandartNews.com

Дъновисти и будисти обожават биопродуктите на предприемчивата стопанка

Какво му трябва на градския човек, който тича насам-натам и яде сандвичи на крак? Трябва му проста храна за душата. Дъхавият селски хляб, изпечен в огнище, салатата от градински домати и сирене от овцата на двора насищат не само стомаха, но и духа. А какво ще кажете за яхния от сини сливи или бакла? Тези ястия съществуват предимно в спомените на петдесетгодишните от летата, прекарани на село.

В китната гостоприемна къща на Ева в Караново всичко това може да се опита. Зеленчуците са набрани от домашните лехи - оттам директно в тенджерата. Разбира се, в огнището освен хляб се пекат малки прасенца за Коледа и агнета за Гергьовден - както и във всеки друг ден, в който гостите са дошли да хапнат, да пийнат и да отдъхнат.

"Преди години работех на Канарските острови и там видях как хората превръщат пущинака в рай и как наричат всичко "туризъм", разказва Ева Александрова. Като се връща в България, решава да направи къща за гости в Караново, където е и родният й дом. Първоначално купува запустяла къща срещу тази на майка си. Малко по малко създава уютен кът, в който всеки се чувства като у дома.

Плевнята е преустроена в механа

камината топли в студените дни, а в топлите седянката е под открито небе.

След година-две предприемчивата жена започва да стопанисва и отсрещната къща, като вече предлага по 15 легла във всяка от двете. Така "При Ева" става комплекс, колкото и да не отива тази обикновена дума на уникалното съчетание от природа и селски колорит. И всичко това е създадено от ръцете на стопаните без и един лев кредит.

Интериорът е изцяло от естествени материали. Всичко е направено с вкус и с усет, който има единствена цел - обстановката да е възможно по-близка до натуралния селски бит. Китки от подправки и билки висят на дървените греди, а саксиите с мушкато са прибрани до пролетта.

"Храната е изцяло произведена от нашето стопанство. Градината е само декар, но в нея се раждат всички зеленчуци. Плодовете също растат наоколо", споделя Ева. В кухнята се вихри самата тя в компанията на помощници. Преди време стопаните на комплекса буквално

спасили живота на ромка

като й осигурили лечение и после я прибрали да я гледат. Сега тя прави супер вкусни хлебчета, мекици и палачинки за гостите.

Освен простата селска храна Ева предлага и специалитети. Някои от гостите идват специално за нейното агнешко с бадеми. Редовните посетители са любители на природосъобразното хранене с чисти биопродукти. "При нас често идват дъновисти, будисти, изобщо духовни хора. Правили сме и пречистващ курс по аюрведа", допълва Ева Александрова. Хората от "Хлебната къща" също били нейни фенове. На масата при нея хората са просто хора, споделят храната си и се забавляват според разбиранията си.

На километър над комплекса може да се види уникалната тракийска колесница от Караново. Древното съоръжение с 4 големи колела и скелетите на двата коня, погребани заедно със своя владетел е открита екипа на археолога Веселин Игнатов от новозагорския исторически музей.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай