Ангелкова: Голф туризмът може да е красивото лице на България

Ангелкова: Голф туризмът може да е красивото лице на България | StandartNews.com

Голф туризмът може да е красивото лице на България и затова министерството разработва стратегия и пътна карта за развитието на бранша, като едно от водещите места е именно за голф туризма. Това обяви министърът на туризма Николина Ангелкова, която заедно с министъра на спорта Красен Кралев участваха в Кръгла маса по проблемите и развитието на този вид туризъм, провела се в събота в голф комплекс „Лайтхаус".

Ангелкова отбеляза, че в страната ни има 7 игрища, които имат и сертифицирани от Световната голф асоциация инструктори, като допълни, че именно този вид туризъм би могъл да удължи сезона, както в планинските, така и в морските курорти. „На практика планинските ни курорти биха могли да посрещат туристи целогодишно, а сезонът в морските да се удължи и да трае 9 до 11 месеца", каза още тя. И уточни, че в тази посока работи министерството, като се разработва специална чартърна програма, която да започне през март 2016 г.

„Тя ще е изцяло насочена към крилата на сезона – периодите март-май и септември-ноември. Стремежът ни е да привлечем голф туристи от Швеция, Германия, Великобритания, като освен условия за голф предложим и възможностите за културен туризъм – по Черноморието, където има три голф игрища – „Морски крепости" – от Камен бряг, през Балчик, Варна, та чак до Черноморец и Китен, а около столицата, където са съсредоточени други три игрища – маршрут „Софийска Света гора" – с посещение на манастири като Драгалевски, Кокяланския, Етрополския и крепостта Цари Мали град в Белчин. Бе отбелязано още, че на страната ни, за да стане атрактивна голф дестинация, са й нужни минимум 30 голф комплекса с игрища, както и достъпност – самолетни полети до страните, както и добра инфраструктура за достъпност до комплексите и забележителностите.

Спортният министър Красен Кралев коментира, че е нужно държавата и бизнесът да си подадат ръка за развитието на този спорт. Председателят на Българската голф асоциация Красимир Гергов подчерта, че Турция е конкурент на България със своите около вече 20 игрища и отбеляза, че годишно приходите от този вид туризъм в южната ни съседка са в размер на 1 млрд. долара. Като сериозни проблеми за развитие на голф туризма Мария Иванова от туристическото министерство посочи липсата на подходящи по площ и местонахождение терени за изграждане на комплекси, високата цена на земята и ниската възвръщаемост на инвестициите.

Пред журналисти Ангелкова заяви, че министерството е готово да оказва съдействие на потенциални инвеститори, като в момента извършва проучване със съдействието на общините в страната и голф асоциацията къде има заявен интерес и подходящи терени. В Кръглата маса участие взеха представители на туристическия бизнес от Добрички регион, както и на трите голф игрища в региона. В Кръглата маса участие взеха представители на туристическия бизнес от Добрички регион, както и на трите голф игрища в региона.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай