12% ръст на издадените визи за руснаци

12% ръст на издадените визи за руснаци | StandartNews.com

До седмица откриваме консулска служба в Екатеринбург

Варна. Данните от посолството ни Москва показват, че издадените от началото на годината визи за руски туристи са колкото и за същия период през 2013 г., заяви вицепремиерът Даниела Бобева.

До седмица България ще отвори консулска служба в Екатеринбург –столица на Свредловска област, която е четвъртия по богатство район в Руската федерация. Консулската служба на Словашкото посолство в Минск се е съгласила да издава двойни входни шенгенски визи за транзитно преминаване на гражданите от Беларус, които са решили да почиват в България.

До момента има над 12% ръст на издадените визи в Русия, посочи зам.-министърът на икономиката и енергетиката Бранимир Ботев. По данни на чуждите оператори „ТУИ", Некерман „ITS" ще има ръст и на туристите от Западна и Централна Европа, посочи той, опровергавайки публикувани мрачни прогнози за 20 % спад.

Вицепремиерът Даниела Бобева и зам.-министър Бранимир Ботев се срещнаха с бранша в Северното Черноморие по покана на Варненската туристическа камара и със съдействието на депутата и предсадател на ПК по регионално развитие Борислав Гуцанов.

Не сме големи късметлии, винаги преди сезон ни се случва нещо, каза Бобева на бранша, имайки предвид кризата в Украйна.

Но според нея ситуацията се предолява – с ускоряване на издаването на визи.

Вицепремиерът Бобева обеща още днес да лобира пред министъра на образованието проф. Анелия Клисарова за увеличаване на лимита за места в туризма по програмата „Стажантски практики".

В курорт Албена имат проблем с кадрите на средно мениджърско ниво, посочи Бобева. По програмата има още 1500 свободни места за стажанти, но местата в туризма са изчерпани.

Вицепремиерът обеща да разговаря със социалния министър Хасан Адемов за промяна в Наредбата за трудовите визи. Има поне 200 руски студенти, които искат да стажуват в курортите у нас, но имат право само на туристически визи, а при нелегален престой ги дебнат глоби от 20 000 лева, би аларма Тодор Радев, ректор на Международния колеж в Добрич.

Според зам.-министъра Бранимир Ботев България не използва възможностите си за развитие на спа туризъм. Всички анализи посочват, че населението в Европа застарява. Заради минералните си води България има големи възможности за развиване на спа туризъм Имаме 423 млн. литра ежедневен излив на минерални води, от които използваме под 1.5 %. Можем да се превърнем в един санаториум за Европа по начина, по който Тракия е била за Римската империя. На територията на днешна България е имало 22 селища, които са развити от римските императори заради термалните си минерални води. Едно тези селища е и Варна, добави още Ботев.

Той смъмри местната власт заради разкопания център на Варна. Излезте и си вижте улиците, няма втора възможност за първо впечатление и жените това добре го знаят и искат да изглеждат добре на първа среща, каза зам.-министърът. Всъщност в момента кипят усилени ремонтни работи по пошеходния ринг на Варна с пари по европейските програми, които ще приключат до старта на новия сезон, дава уверения кметът на града Иван Портних.

Бранимир Ботев припомни, че има голям интерес от Турция, облекчен визов режим за туристите от южната ни съседка и откриването на директна авиолиния Истанбул–Варна, без държавата у нас да даде и стотинка.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай