Южна Корея ще изгради огромно съоръжение за производство на компютърни чипове

Инвестицията е за 230 милиарда долара

Южна Корея ще изгради огромно съоръжение за производство на компютърни чипове | StandartNews.com

Южна Корея обяви, че ще изгради огромно съоръжение за производство на компютърни чипове, с инвестиция от около 230 милиарда долара на Samsung Electronics.

Плановете бяха обявени от президента Юн Сук Йол в сряда и потвърдени от електронния гигант.

Клъстерът ще бъде разположен в провинция Gyeonggi, която е част от столичния район на Сеул, и общата инвестиция ще бъде завършена за около 20 години.

Миналия май Samsung (SSNLF) очерта план да налее над 350 милиарда долара в своя бизнес и да създаде десетки хиляди нови работни места до 2026 г. Компанията заяви, че ще инвестира в основни бизнеси като производство на чипове и биофармацевтика.

Не беше ясно веднага дали обявената по-рано инвестиция ще се припокрие с тази, обявена в сряда от правителството.

Samsung е най-известен с подразделението си за електроника, с популярните си смартфони и телевизори. През последните години компанията се насочи към ролята си на доставчик на полупроводници, тъй като производителите по света страдат от недостиг.

Чиповете с памет, които се оказаха ключов източник на пари за Samsung, ще продължат да бъдат фокусирана област с планирани допълнителни инвестиции, според фирмата.

По-голямата част от съвременните микрочипове в света се произвеждат само на две места, Тайван и Южна Корея. Промишлеността на Тайван е по-голяма и по-доминираща, нещо, което Южна Корея желае да предизвика.

Концентрацията на толкова много важно производство на чипове само на две места предизвика опасения относно стабилността на глобалната верига за доставки, особено след като Южна Корея и Тайван са военно застрашени от съседите, съответно Северна Корея и Китай.

През последните няколко години големите икономики изразяват загриженост относно загубата на достъп до полупроводници, особено след като политическото и икономическо напрежение ескалира между Китай и Съединените щати.

Правителствата, включително Вашингтон, и големи компании като Apple поискаха от компаниите да локализират операциите си.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай