WhatsApp работи върху междуплатформени съобщения

Промяната е следствие изискванията на ЕС

WhatsApp работи върху междуплатформени съобщения | StandartNews.com

Най-новата бета версия на WhatsApp предлага нов екран, наречен Third-party chats, който може да му позволи да работи с други приложения за съобщения. Към момента страницата е празна, нейното присъствие може да сигнализира, че WhatsApp подготвя такава функция, за да се съобрази със Закона за цифровите пазари (DMA) на Европейския съюз.

През юли ЕС обяви , че седем технологични гиганти с над 7,5 милиарда долара оборот — Alphabet, Amazon, Apple, собственикът на TikTok ByteDance, Meta, Microsoft и Samsung — трябва да спазват всички нови правила на ЕС за цифровия пазар. Основен принцип на DMA е, че на те трябва да позволяват оперативна съвместимост с трети страни. Миналата седмица Европейската комисия определи ключови правила за Meta, WhatsApp и Messenger.

Това означава, че Meta трябва да направи така, че WhatsApp да работи в колаборация с други приложения за съобщения на трети страни като Signal и Telegram от март 2024 г. Това ще позволи на потребителите на тези приложения да се свързват с хора в WhatsApp, дори и да нямат акаунт в WhatsApp – въпреки че потребителите на WhatsApp може да откажат. Все още няма информация за това какви функции ще бъдат налични с кръстосани съобщения, но се предполага, че криптирането от край до край ще бъде запазено.

Приложението iMessage на Apple  не е една от 22-те ключови услуги, споменати в DMA, така че мечтата на Google Apple да поддържа RCS съобщения може да не се осъществи скоро. App Store обаче ще бъде засегнат.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай