Walmart планира да разшири доставките с дрон

Компанията иска да обхване 4 млн. домакинства до края на годината

Walmart планира да разшири доставките с дрон | StandartNews.com

Walmart планира да разшири броя на магазините, които предлагат пакети, доставяни с дрон. До края на годината плановете са да извършва доставки от 34 обекта в Аризона, Арканзас, Флорида, Тексас, Юта и Вирджиния, което ще даде възможност да стигне до 4 милиона домакинства. Когато компанията стартира програмата през ноември 2021 г., тя беше достъпна само в един град в Арканзас.

Клиентите, които живеят в близост до магазини с дронове, ще могат да поръчват артикули с общо тегло под 5 кг. между 8 сутринта и 20 вечерта. Доставките се извършват чрез дрон, управляван от компания, наречена DroneUp, която има партньорство с Walmart. (Търговецът на дребно също е инвестирал в компанията за доставка). Служителите в местоположението на Walmart получават поръчката, опаковат я в кутия и след това закрепват кутията към дрон. След това пилот праща дрона към клиента.

Walmart не просто се опитва да разшири обема на програмата, но и броя на пакетите, които доставя чрез дрон. В прессъобщението си компанията казва, че е изпълнила „стотици доставки в рамките на няколко месеца“. С разширението се казва, че ще има възможност да извършва повече от милион доставки с дронове годишно.

С това планирано разширение Walmart може да поеме водеща роля, когато става въпрос за търговска доставка с дронове в САЩ. Wall Street Journal припомня, че компании като FedEx и UPS търсят дронове, в момента те са по-скоро в етап на експериментиране, отколкото на „предлагането му като фаза на обслужване“. Alphabet, компанията майка на Google, управлява услуга за доставка с дронове, наречена Wing в Тексас и Вирджиния, и е доставила стотици хиляди пакети по целия свят, но в момента не е обявила планове за по-нататъшно разширяване.

Amazon работи по своята услуга за доставка с дронове от много години, но в момента не доставя пакети чрез дронове и не е ясно дали и кога това ще започне.

Компанията иска доставките с дронове да бъдат автономни, което означава, че няма да има човешки пилоти. Системата на Walmart и DroneUp обаче има „сертифицирани пилоти“ начело.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай