Всеки втори смартфон ще има OLED дисплей през следващата година

TrendForce вярва, че разпространението на OLED панелите на пазара на джаджи ще продължи да расте стабилно през 2023 година

Всеки втори смартфон ще има OLED дисплей през следващата година | StandartNews.com

Според последното проучване на TrendForce делът на смартфоните с OLED дисплеи от всички видове ще нарасне до 50,8% през следващата година от 47,7% през тази. Това означава, че всеки втори смартфон ще има OLED. До 2026 г. този дял ще достигне 60%.

Откакто Apple започна да използва OLED в своите iPhone-и с iPhone X през 2017 г., други марки все по-често използват подобни екрани в своите модели. Днес всички iPhone-и от основната серия са оборудвани с OLED, а само iPhone SE все още има LCD. Samsung разполага с OLED панели в половината от моделите си смартфони, а китайските производители като Xiaomi, Oppo и Vivo са увеличили броя на моделите с OLED панели до 30-40%. Като цяло повечето водещи марки смартфони използват OLED все по-често - такива екрани се появяват не само във флагмани и смартфони от среден клас, но дори и в доста бюджетни модели.

TrendForce подчертава, че китайските производители на смартфони преди това са разширили прилагането на гъвкави OLED панели не е твърде активно по две причини. Първо, Samsung Display, единственият доставчик на твърди OLED панели за смартфони, ги продава на китайски предприятия на изгодни цени. Второ, китайските производители не бяха убедени, че клиентите им са готови да купуват смартфони с гъвкави дисплеи, защото те струват повече.

Когато през 2021 г. се появи недостиг на твърди OLED панели, китайските производители нямаха алтернативни доставчици. След като си взеха поука, китайските марки обединиха усилията си с най-големите производители на OLED панели в Средното кралство, за да разработят и произвеждат евтини гъвкави панели, които в крайна сметка ще бъдат сравними по цена с твърдите варианти. Според някои доклади това не само ще помогне да се избегне зависимостта от Samsung Display - има планове за интегриране на гъвкави панели дори в смартфони от среден клас. Той ще подкрепи и стремежа на правителството да локализира производството в Китай и да помогне на местните производители на панели.

Според TrendForce през 2022 г. предлагането на сгъваеми смартфони, които са оборудвани с гъвкави OLED панели, ще възлиза на 12,8 млн. екземпляра или 1,1 % от общия пазар на смартфони. Samsung все още е абсолютен лидер в този сегмент, като на нея се падат 80% от гъвкавите смартфони в света - сериите Galaxy Flip и Fold. Китайските компании, сред които Huawei, Xiaomi, Oppo и Vivo, също пуснаха свои гъвкави модели. Въпреки че новите продукти като цяло бяха добре приети от клиентите, продажбите на пазарите извън Китай вероятно няма да бъдат големи. TrendForce прогнозира, че още през 2023 г. продажбите на гъвкави смартфони ще достигнат 18,5 милиона броя, а пазарният им дял ще нарасне до 1,5%.

TrendForce вярва, че разпространението на OLED панелите на пазара на джаджи ще продължи да расте стабилно през 2023 г. Това ще бъде улеснено от пускането на гъвкави смартфони от различни производители, както и от появата на пазара на евтини OLED панели. За разлика от тях търсенето на LTPS LCD панели ще намалее леко поради очаквания спад на пазара на смартфони като цяло. Излишният производствен капацитет за LTPS LCD ще се използва за други сегменти, като например пазара на автомобилни дисплеи, дисплеи за промишлено и ИТ оборудване. С други думи, производителите на LCD дисплеи все повече ще се отказват от сътрудничество с производителите на смартфони.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Тагове:
Коментирай