Volkswagen потвърди, че ще използва чипове на Qualcomm за автопилота, но ще работи и с Mobileye

Подробности за договора между Volkswagen и Qualcomm не са разкрити

Volkswagen потвърди, че ще използва чипове на Qualcomm за автопилота, но ще работи и с Mobileye | StandartNews.com

Преди няколко дни германски медии съобщиха, че Qualcomm е готова да достави процесори за бордовите системи за активно подпомагане на шофирането на Volkswagen. Qualcomm вероятно ще разшири сътрудничеството си и с Mobileye, съобщиха от немския автомобилен производител тази седмица.

Подробности за договора между Volkswagen и Qualcomm не са разкрити, но е известно, че компанията ще доставя на Volkswagen компонентите, необходими за изграждането на автономни системи за шофиране от ниво 4 на SAE. В повечето случаи тези системи за управление не изискват намеса от страна на водача, но автомобилният производител все пак оставя обичайните средства за управление, за да може водачът да поеме контрол над ситуацията. Най-високото ниво на автономност е пето ниво, което означава, че няма никакви контролни уреди, които водачът може да управлява.

Разработката на софтуер за управление на системи, базирани на чипове на Qualcomm, ще се извършва от специализирано подразделение на германския автомобилен производител - Cariad Software. Процесорите на Qualcomm ще се използват в бордовите системи на всички автомобили с марката Volkswagen от средата на това десетилетие.

Според главния изпълнителен директор Херберт Дийс Volkswagen ще разшири сътрудничеството си и с друг доставчик на специализирани процесори - израелската компания Mobileye, която е част от Intel и се подготвя да излезе на борсата. Преговорите с Mobileye вече са в ход, както обясни главният изпълнителен директор на Volkswagen. Той също така се обърна към критиците на бавното изпълнение на проектите на Cariad, като обясни, че са необходими поне два жизнени цикъла, за да се подготви иновация на това ниво, и че за опонентите във Volkswagen би било по-добре да се включат в работата за решаване на проблемите, вместо само да се оплакват.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай