Volkswagen открива гигафабрика в Канада

Компанията инвестира в заводи за батерии в Европа

Volkswagen открива гигафабрика в Канада | StandartNews.com

Volkswagen обяви, че първата им гигафабрика в Северна Америка ще бъде разположена в град Сейнт Томас в канадската провинция Онтарио. Чрез създаването на завод за батерии в Северна Америка, Volkswagen се надява да отговори на условията за федерален данъчен кредит на САЩ от $7 500.

Фабриката в Сейнт Томас ще бъде съвместно предприятие между VW и Power Co, нова независима компания, създадена от автомобилния производител във връзка с инициативата за батерии на стойност 20 милиарда долара. След като започна строителството на две други гигафабрики, това ще бъде третият завод в света и първият клетъчен завод на PowerCo в Северна Америка. Производството във фабриката в Сейнт Томас трябва да започне през 2027 г.

През 2021 г. VW разкри планове за изграждане на шест завода за производство на батерийни клетки в Европа до 2030 г., включително съоръжението в Залцгитер и едно в Шелефтеа, Швеция. Трети завод е в процес на изграждане във Валенсия, Испания, а четвъртият завод ще бъде базиран в Източна Европа. Централите ще имат производствен капацитет от 240 гигаватчаса годишно.

Започвайки през 2023 г., VW планира да пусне нов унифициран призматичен клетъчен дизайн на своите батерии, които ще бъдат инсталирани във всички марки на автомобилния производител. Целта е този унифициран клетъчен дизайн ще захранва до 80 процента от електрическите превозни средства на VW до 2030 г. VW също има договори с двама други големи производители на батерии, Samsung и CATL. И компанията подкрепя стартираща компания, базирана в Сан Хосе, Калифорния,  QuantumScape , която работи върху по-енергийно ефективни твърдотелни батерии.

VW също произвежда електрически камиони и SUV под новата си марка Scout, със специален фокус върху американските купувачи на автомобили. Компанията наскоро обяви планове за изграждане на завод за сглобяване на автомобили в Южна Каролина. 

Проектът в Онтарио е част от усилията на VW да спазва строгите правила, определени от Закона за намаляване на инфлацията  (IRA) на администрацията на Байдън, който позволява на  електромобилите, сглобени в Северна Америка, да получат данъчен кредит от $7 500. 

Фабриката също така е част от множество нови съоръжения за електромобили, които се очаква да бъдат пуснати в експлоатация през следващите години. В световен мащаб се очаква производството на батерии да нарасне от 95,3 гигаватчаса (GWh) през 2020 г. до 410,5 GWh през 2024 г.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай