Голяма промяна! Volkswagen се отказа от електрическите автомобили

269 работници, чийто едногодишен договор изтича тази есен, ще трябва да напуснат обекта в Цвикау

Голяма промяна! Volkswagen се отказа от електрическите автомобили | StandartNews.com

Поне през част от октомври два завода на Volkswagen, в които се сглобяват електромобили, няма да работят, а стотици работници ще бъдат съкратени, тъй като търсенето на този вид превозни средства в Европа намалява на фона на влошените икономически условия и отказа на властите да субсидират съответните покупки.

По данни на Bloomberg производството на електромобилите ID.3 и Cupra Born на Volkswagen ще бъде намалено в завода в Цвикау до 16 октомври, а сглобяването на ID.3 в завода в Дрезден ще бъде напълно спряно през първите две седмици на октомври. Volkswagen очаква да възобнови производството на електромобили в тези европейски заводи през втората половина на месеца, но 269 работници, чийто едногодишен договор изтича тази есен, ще трябва да напуснат обекта в Цвикау. Първоначално служителите са били наети по временна схема, така че това оптимизиране на персонала е планирано.

До 70 % от автомобилите на Volkswagen, произвеждани в Цвикау, са електромобили, продавани на корпоративни клиенти. Това е най-големият завод на концерна в Европа, специализиран в сглобяването на електрически превозни средства. Търсенето им започна да спада поради влошената икономическа ситуация в региона, а проблемът допълнително се изостри от решението на властите да спрат субсидирането на закупуването на леки електромобили от корпорации от септември. През август това доведе до 171% ръст на регистрациите на електромобили от юридически лица, но през септември търсенето в тази област значително намаля.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай