Революция! Капки сменят очила и лещи

Фармацевтична компания създаде нов вид препарат, позволяващ на хората да виждат добре без помощни средства

Революция! Капки сменят очила и лещи | StandartNews.com

Агенцията по храните и лекарства в САЩ (FDA) одобри пускането на пазара на нови капки за очи, които могат да помогнат на мнозина да се откажат от очилата или лещите си. Революционният препарат, наречен Vuity, дава възможност на хора с влошено зрение да го коригират за период между 6 и 10 часа след тяхното използване.

Действието на новото лекарство започва след 15 минути от използването му. То осигурява по-остро зрение и премахва напълно нуждата от използването на коригиращи средства за четене, шофиране или за работа с компютър.

В клиничните изпитания на Vuity участие са взели повече от 750 човека. Някои от тях споделят пред медии, че препаратът би бил огромна промяна в живота им. Тони Райт, който е един от тях разказва, че има очила навсякъде около себе си – за четене, за работа, за шофиране. 54 годишният продавач-консултант изразява задоволството си пред CNBC от това, че може да се върне към нормален живот, след като години е използвал най-различни средства за коригиране на зрението си.

Според проучванията, лекарството може да се използва за лечение на пресбиопия, която по същество е замъглено зрение в близост. Препаратът действа чрез намаляване на размера на зеницата. Това позволява на окото да фокусира повече от светлината, която привлича, премахвайки част от замъгляването. Ефективността обаче може да варира в зависимост от пациента.

Капките са революционни, но надали скоро ще премахнат нуждата от традиционни очила за четене. Цената на Vuity ще е над 80 щ. долара за месечен курс, което е много по-скъпо от един чифт очила, който освен това може да се използва с години.

Според създателите си, лекарството ще действа най-добре при хора на възраст 40-55 години. При някои пациенти на лице са странични ефекти като червени очи и главоболие по време на тримесечния пробен период. Освен това хората на възраст над 65 години ще усетят по-ниска ефективност, особено с напредването на очната дегенерация.

А тук ще намерите още новини от технологичния свят!

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай