В Русия вече не могат да теглят Windows 10 и 11 от сайта на Microsoft

Според StatCounter семейството операционни системи Windows е най-популярната платформа за настолни компютри в света - 75,54% през май 2022

В Русия вече не могат да теглят Windows 10 и 11 от сайта на Microsoft | StandartNews.com

Microsoft блокира изтеглянето от Русия на инсталационни образи на Windows 10 и 11, както и на помощната програма Media Creation Tool, без да направи каквото и да било съобщение. Корпорацията все още не е направила коментар, но опитът показва, че ограничението може да бъде заобиколено чрез промяна на IP адреса и езика на сайта.

В началото на март Microsoft обяви решението си да преустанови всички нови продажби в Русия, а три месеца по-късно обяви "значително намаляване" на дейностите в страната и евентуално уволнение на повече от 400 служители на местната компания. Закриването на достъпа до изтеглянията от Windows и помощния инструмент Media Creation Tool може да е следствие от това решение. При опит за изтегляне на инсталационните файлове и на инструмента се показва съобщение за грешка, а в последния случай - грешка 404 ("Не е намерен").

CNews и DTF предположиха, че ограничението не зависи от доставчика и се отнася за всички руски потребители, проблемът е докладван и от жители на Казахстан, но това са изолирани случаи. Хипотезата се потвърждава от сравнително прост начин за заобикаляне на ограничението: за да се изтегли изображение на един от наличните Windows, трябва да се промени IP адресът, например чрез достъп до уебсайта на Microsoft чрез VPN. В същото време е препоръчително да зададете различен език на сайта - който и да е друг език, различен от руския, в противен случай този метод може да се окаже неуспешен.

Според StatCounter, семейството операционни системи Windows е най-популярната платформа за настолни компютри в света - 75,54% през май 2022 г. Второто място се заема от семейството на macOS с 14,98%, следвано от системите Linux (с изключение на ChromeOS) с 2,45%.

Освен от Microsoft, на руснаците е отказан достъп до техните ресурси и от Intel и IBM: сайтовете на първите се показват неправилно, а вторите показват "фиктивно" съобщение, което показва, че съдържанието е недостъпно. Руските потребители нямат достъп и до безплатните фотобанки Pixabay и Pexels.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Тагове:
Коментирай