Черни списъци и в Русия. Всички телефони в регистър

Специалните служби смятат, че е необходимо да се създаде такава база данни, за да се "повиши ефективността на следствените действия"

Черни списъци и в Русия. Всички телефони в регистър | StandartNews.com

Руската Федерална служба за сигурност (ФСБ) препоръча на Министерството на ценните книжа да подготви прототип на единна база данни за IMEI - уникални кодове за всяко мобилно устройство. Това съобщи вестник "Комерсант", позовавайки се на свои източници. Освен това се предлага да се изготви правна рамка за базата данни, която да се използва от специалните служби за свързване на всяко устройство с конкретен собственик.

Според "Комерсант", специалните служби смятат, че е необходимо да се създаде такава база данни, за да се "повиши ефективността на следствените действия" и да се "спрат незаконните действия с използването на мобилни телефони". Министерството вече заяви, че подкрепя предложението и вече предприема конкретни стъпки за неговото изпълнение, включително провеждане на изследователска работа.

Идеята за база данни IMEI се обсъжда в Русия от десетилетия - тя е изразявана и/или подкрепяна от Министерството на вътрешните работи, Министерството на комуникациите (предшественик на Министерството на цифровите технологии), както и от депутати. Например, през 2019-2020 г. беше обсъден законопроект, който задължаваше вносителите и гражданите да регистрират срещу такса джаджи, внесени от чужбина. Оператор на базата ще бъде Централният изследователски институт по комуникации (CRIC). Към момента институтът е прикрепен към Научноизследователския институт по радиотехника и продължава съответните изследвания "на проактивна основа". Известно е, че проведените своевременно пилотни тестове показаха възможността за ограничаване на достъпа до комуникационни мрежи за мобилни устройства, които не са в базата данни.

Докато преди регистрацията на телефони и смартфони по IMEI се разглеждаше предимно като едно от средствата за борба с незаконния внос, наскоро паралелният внос беше легализиран в Русия. В същото време представителите на индустрията смятат, че "сивите" копия вече ще могат да бъдат официално вписвани в базата данни.

Според експерти от бранша, основният интерес на службите за сигурност е не само и не толкова в дистанционното изключване на устройствата, а във възможността за "ясно свързване на телефона и SIM-картата с неговия собственик" тъй като съответните карти все още могат да бъдат закупени незаконно.

Известно е, че инициативата се подкрепя от производителите на устройства и търговците на дребно - например в полза на потребителите, засегнати от кражби. Според представител на Асоциацията на търговските дружества и производителите на електродомакинско и компютърно оборудване (RATEK), дори телефони, които нямат активирана функция за дистанционно управление, могат да бъдат блокирани чрез техния IMEI.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Тагове:
Коментирай