В Русия се появи недостиг на потребителски и търговски дронове

DJI преустанови продажбите на дронове в Русия и Украйна

В Русия се появи недостиг на потребителски и търговски дронове | StandartNews.com

В последно време в Русия се наблюдава не само повишаване на цената на търговските дронове, но и недостиг на такива продукти. Според "Комерсант" през последните месеци цените на дроновете в страната са се покачили средно с 30%, а в някои категории дори са се утроили.

Според изданието, проблемът може да се обясни със събитията в Украйна по няколко причини. DJI преустанови продажбите на дронове в Русия и Украйна, за да избегне използването им за военни цели от страните в конфликта. В същото време търговците на дребно отбелязват, че моделите, продавани на дребно, са подходящи само за запис на видео.

Търговци твърдят, че в края на февруари цените на безпилотните летателни апарати са се повишили в съответствие с увеличението на цените и на друга електроника - с 30 и повече процента. Според тях на дребно доларовите цени са се увеличили с 47% в сравнение с март миналата година. В същото време DJI, която обяви, че спира продажбите си, е до голяма степен отговорна за този недостиг, тъй като заема 90 % от пазара на потребителски и търговски дронове.

Съобщава се, че цените на търговските безпилотни летателни апарати, използвани в нефтената и газовата промишленост, в спасителните операции и други отрасли, са скочили до небето, като в някои случаи са се утроили поради блокирането на доставките от страна на DJI. Според експертите в обозримо бъдеще в Русия могат да се очакват и проблеми, свързани с изчерпването на живота на батериите на вече използваните БЛА, тъй като се появиха редица проблеми в морската и сухопътната логистика, а батериите с голям капацитет не могат да се транспортират със самолети.

За недостига в Русия отчасти допринасят и доброволческите инициативи, които изкупуват дронове с частни средства. В същото време, според вестник "Комерсант", който се позовава на руски търговци на дребно, свободно достъпните дронове не са подходящи за логистични и други задачи, тъй като имат малък полезен товар и могат да се използват само за видеозапис. Подчертава се, че много дронове не могат да бъдат официално внесени в Русия, тъй като нямат разрешение да използват редица радиочестоти.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Тагове:
Коментирай