В Русия купуват стари игрови конзоли поради липса на нови

Според пресслужбата на популярния пазар "купувачите предпочитат съвременни адаптирани модели на ретро конзоли, които са оборудвани с HDMI изход за лесно свързване към телевизор".

В Русия купуват стари игрови конзоли поради липса на нови | StandartNews.com

През юни тази година продажбите на ретро конзоли в Русия са се увеличили с 58% в сравнение със същия месец на миналата година, съобщава "Известия", позовавайки се на пресслужбата на Ozon Marketplace. Моделите на Dendy, Sega, Game Boy, Magistr и Game Box отново станаха популярни.

Според пресслужбата на популярния пазар "купувачите предпочитат съвременни адаптирани модели на ретро конзоли, които са оборудвани с HDMI изход за лесно свързване към телевизор".

Веригата M.Video - Eldorado обяснява тези промени в търсенето с ограниченията в доставките на съвременни конзоли, които бяха налице още преди въвеждането на санкциите срещу Русия. Така в края на май се появи информация за ръста на търсенето на ретроконзоли за годината с 13%, докато пазарът на конзоли от всички поколения се срина за същия период с почти 80%, а след зимата на 2022 г. - още повече.

Според търговеца на дребно, конзолите с поддръжка на по-стари игри най-често се купуват заради носталгията по хитове от детството, която изпитват възрастните клиенти, или като първите конзоли за децата. Тенденцията е особено актуална, като се има предвид, че средната цена на такива конзоли според търговската верига е само около 3 хил. рубли.

Според вестник "Известия", който се позовава на Артьом Черменин, директор по стратегическото развитие на VK Play, ръстът в продажбите на ретро конзоли се дължи на недостига на джаджи от ново поколение и трудностите при закупуването на игри за съвременните модели.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Тагове:
Коментирай