Украйна е получила 5000 терминала Starlink с безплатен план

Три четвърти от тях са дарени от SpaceX, а останалите са закупени от правителството на САЩ

Украйна е получила 5000 терминала Starlink с безплатен план | StandartNews.com

Американската агенция за международно развитие (USAID) потвърди, че от началото на войната Украйна е получила 5 000 терминала за сателитен интернет Starlink.

Припомняме ви, че в началото на март министър-председателят Денис Шмихал заяви, че Украйна очаква да получи до 5000 терминала Starlink. Три четвърти - 3667 единици (на обща стойност 10 милиона щ. долара) - безплатна помощ от американската компания SpaceX на Илон Мъск, която също така предоставя безплатна услуга на самия сателитен интернет (стандартна абонаментна такса за услугата - 99 щ. долара на месец). Закупуването и прехвърлянето на още 1 333 терминала Starlink е финансирано от правителството на САЩ.

Терминалите на Starlink вече осигуряват високоскоростен интернет в градове в цяла Украйна (със скорост от около 150 Mbps), включително в региони, които са претърпели катастрофални щети в резултат на въздушни удари и обстрел от страна на окупационните руски войски. Освен украинските въоръжени сили и медицинските заведения, от сателитния интернет на Starlink се възползват и местните власти, както и компаниите Ukrzaliznytsya, Lanet и PrivatBank.

В края на март регулаторите ограничиха използването на интернет Starlink от мобилните оператори и украинският оператор Vodafone използва Starlink, за да възстанови комуникациите в Романовка и Ирпен. Това е първият случай в Украйна и един от първите в света, когато мрежата на мобилен оператор се поддържа от сателитни връзки. Днес по същия начин е свързана и базовата станция в село Плахтянка в Киевска област.

В навечерието на Деня на победата Министерството обяви плановете си да изгради собствена наземна станция Starlink в Украйна след победата. Това значително ще подобри качеството на сателитния интернет на SpaceX за обикновените украинци, тъй като сега сигналът преминава през станции в Полша, Литва и Турция.

Повече технологични новини може на намерите в рубрика Технологии.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай