Учени създадоха робот, който ще може да лети като Железния човек

Надеждата е той да помага при природни бедствия и други кризисни ситуации

Учени създадоха робот, който ще може да лети като Железния човек | StandartNews.com

В скоро време може да видим робот, който има способността да лети точно като Железния човек – един от любимите комиксови герои на мнозина. Даниеле Пучи, ръководител на лабораторията за изкуствен и механичен интелект в Италианския технологичен институт е предприел дръзката стъпка да закачи напълно функционална реактивна раница върху гърба на синтетичен хуманоид на име iRonCub. И има големи надежди един ден да го изстрелва във въздуха.

Екипът на Пучи вярва, че такива системи биха могли да действат като първи отговор на около 300 природни бедствия, които убиват около 90 000 души годишно по целия свят. Виждали сме множество роботи за реакция при бедствия - някои хуманоидни, други не толкова - да се появяват от лаборатории в продължение на повече от десетилетие с различен успех.

Хуманоидните роботи имат голямо предимство, когато става въпрос за реакция при бедствия, защото могат по-лесно да извършват подобни на нас манипулации. Въпреки това, когато се случи природно бедствие, голяма част от тази ориентирана към човека обстановка може да бъде повредена или да попадне в условия на непроходимост, което отрича много от тези първоначалнии предимства. Чрез комбиниране на хуманоиден дизайн с възможността за летене обаче, италианските учени се надяват да използват най-добрите аспекти на двете технологии.

"Въздушната хуманоидна роботика разширява възможностите ни изключително много, коментира Даниеле Пучи пред IEEE Spectrum. „Повечето роботи не могат да се движат навсякъде и често се борят със силен вятър. Ето защо нашето изобретение може да се окаже далеч по-ефективно в кризисни ситуации“, посочва още той.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай