Twitter може да се срине още утре - не са останали инженери които да го поддържат

Следващото изпитание за Twitter може да бъде Световното първенство по футбол в Катар, което започва днес

Twitter може да се срине още утре - не са останали инженери които да го поддържат | StandartNews.com

Масовото съкращаване на персонала на Twitter след закупуването му от Илон Мъск прави платформата уязвима към различни смущения, отбелязва Bloomberg. И в един момент, според експертите, социалната мрежа може да се срине, което е само въпрос на време.

Тази седмица Мъск предложи на останалите служители на Twitter избор: или да се съгласят да работят по-усилено, или да напуснат компанията. Много от тях избраха втория вариант.

Според източниците на Bloomberg няколко екипа от специалисти, чиято дейност е от решаващо значение за поддържането на услугата, са били напълно съкратени и за тази работа трябва да бъдат привлечени специалисти от други отдели. Сред напусналите услугата бяха и екипите за поддръжка на инфраструктурата, които поддържат работата на основния канал и поддържат базите данни на туитовете. Хаштагът #RIPTwitter се превърна в тенденция в Twitter, тъй като потребители и напуснали служители предсказват предстоящото му закриване, като се сбогуват с него.

От това изобщо не следва, че Twitter внезапно ще бъде закрит. Тъй като останалите служители няма да могат физически да отстраняват грешки в кода, функционалността на услугата ще започне да се свива или ще стане уязвима за сериозни хакерски атаки, твърдят експерти.

Както казва бивш служител на социалната мрежа, Twitter е система с повече от 1000 микроуслуги. Тя изисква постоянни настройки, поддръжка и осъзнаване на начина на работа. Малките грешки, ако не бъдат отстранени, се превръщат в големи дупки в системата. Уязвимостите трябва да бъдат отстранени, в противен случай те ще се превърнат в заплаха за сигурността на данните на потребителите.

Ситуацията може да се влоши, ако софтуерът е бил създаден в бързината или при не съвсем идеални условия, казва Честър Вишневски, главен учен в компанията за киберсигурност Sophos Ltd. Той добави, че подобен сценарий е почти "кошмар" за всяка фирма, особено за технологична фирма.

От своя страна Алек Мъфет, софтуерен инженер, специализиран в областта на хост и мрежовата сигурност, заяви, че са останали много по-малко хора, които да отстраняват оперативни проблеми, отколкото е необходимо на службата. Така че съществува риск от повреда на критична обслужваща система. "Подобно на маса, която губи крака си, важни части от сайта - или дори целият сайт - ще се преобърнат", казва Мафет. Това може да е например загуба на възможността за ретуитване или влизане в системата.

Според инженера Глен Хоуп, работил във Facebook* и Instagram*, с по-малък брой служители Twitter ще се справя по-трудно с навременното премахване на съдържание, поискано от чужди правителства, с осигуряването на физическата сигурност на центровете за данни и с поддържането на услугата в работен режим по време на големи събития, които водят до увеличаване на трафика и допълнително натоварване на системите. Следващото изпитание за Twitter може да бъде Световното първенство по футбол в Катар, което започва днес.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай