Русия спря цифровите паспорти

Причините са финансови

Русия спря цифровите паспорти | StandartNews.com

Министерството на ценните книжа в Русия обяви спирането на проекта за издаване на цифрови паспорти на руснаците. Това съобщава Forbes, позовавайки се на източник, запознат с подробностите по проекта. Според него регулаторът се е отказал от програмата поради финансови причини, произтичащи от войната в Украйна

Първоначално властите планираха да похарчат около 20 милиарда рубли инвестиции за проекта. На първоначалния етап трябваше да бъдат издадени около 100 хил. нови паспорта, след което програмата трябваше да се самоиздържа. Според източника, цената на новите цифрови документи би била около 1 000 рубли, което е около три пъти по-скъпо от хартиеното копие.

"Това щеше да предизвика голям отзвук в обществото: ако жителите на Москва можеха да си позволят такива разходи, в регионите те нямаше да плащат толкова много, като се има предвид, че практическата полза от такъв паспорт не е очевидна. След началото на специалната операция стана ясно, че почти никой няма да плати за този паспорт", казва източникът пред Forbes.

Той също така подчерта, че друга възможна причина е недостигът на компоненти, необходими за производството на сертификатите. Твърди се, че в момента има недостиг на пластмасови заготовки и чипове. Кирил Емелянов, заместник-ръководител на федералния проект "Цифрова публична администрация", потвърди, че срокът за издаване на паспортите е бил отложен. Той обясни случилото се с необходимостта да се осигурят засилени мерки за сигурност на личните данни на руснаците.

Припомняме, че проектът за цифров паспорт се разработва от 2013 г. насам. Пилотното стартиране беше планирано за 2015 г., след което беше отлагано няколко пъти. За последен път за проекта се говореше в края на 2021 г. Тогава Валентина Казакова, ръководител на Главното управление по миграция към руското Министерство на вътрешните работи, обяви плановете си да започне издаването на новите документи в началото на 2023 г.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай