Toyota Motor е най-големият притежател на патенти за технология за твърдотелни батерии

Само една компания извън Япония е в челната петица - южнокорейската Samsung Electronics

Toyota Motor е най-големият притежател на патенти за технология за твърдотелни батерии | StandartNews.com

Японската компания Toyota Motor Corporation може и да е донякъде инертна по отношение на производството на електрически автомобили с батерии, но има богат опит в областта на хибридите и автомобилите с водородни горивни клетки. Освен това тя изпреварва значително конкуренцията по отношение на патентованите технологии, свързани с производството на батерии с твърди горивни клетки.

Проучване на Nikkei Asian Review показва, че Toyota Motor Corporation е подала 1331 заявки за патенти за изобретения, свързани с технологията за батерии с твърд електролит, между 2020 г. и март тази година. Това я прави лидер в 10-те държави и региони, обхванати от статистическото проучване. На второ място е Panasonic с 445 патента, следвана от друга японска компания - Idemitsu Kosan - на трето място с 272 патента. Последните са свързани главно с използването на различни метали в конструкцията на твърдотелните батерии.

Само една компания извън Япония е в челната петица - южнокорейската Samsung Electronics е на четвърто място, докато общо шест места в челната десетка са заети от японски разработчици. Toyota Motor се развива в тази област от 90-те години на миналия век. Преди две години тя дори демонстрира работещ прототип на автомобил, базиран на батерии с твърд електролит. През същата година Toyota и Panasonic обявиха създаването на съвместно предприятие, в което изразиха намеренията си да продължат да разработват батерии с твърд електролит. Toyota се надява да пусне на пазара хибриден автомобил, оборудван с новия тип батерия, през първата половина на това десетилетие. Предвижда се твърдоелектролитните батерии да удвоят пробега на електромобилите и да утроят времето за зареждане, като същевременно значително подобрят пожарната безопасност на батериите. Въпреки това масовото навлизане на такива батерии все още се възпрепятства от високата им цена - според някои оценки тя е четири пъти по-висока от тази на традиционните литиеви батерии с течен електролит.

Корейските и китайските конкуренти вървят по петите на японските компании. Между 2016 г. и 2022 г. Toyota е увеличила броя на подадените заявки за патенти с 40%, но Samsung е удвоила броя им през същия период, а корейската LG Energy Solution е утроила броя им. През 2018 г. Panasonic беше най-големият производител на литиеви батерии, но сега китайската компания CATL е начело с голяма разлика, докато Panasonic се е смъкнала на трето място.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай