Tesla пусна своя дългоочакван камион

Тesla Semi бяха доставени на клиенти по време на събитие в Гигафабриката на компанията в Невада.

Tesla пусна своя дългоочакван камион | StandartNews.com

Пет години след като бяха показани за първи път, камионите Tesla Semi бяха доставени на клиенти по време на събитие в Гигафабриката на компанията в Спаркс, Невада.

Камионите, които бяха представени за първи път в концептуален вид през 2017 г., трябваше да влязат в производство през 2019 г., но бяха забавени по различни причини, включително пандемията COVID-19 и глобалния недостиг на части. Представители на PepsiCo, които резервираха 100 Semis скоро след разкриването им, бяха на разположение, за да получат първата партида камиони.

Tesla твърди, че Semi се задвижва от четири независими двигателя на задните оси, може да ускори от 0 до 60 км/ч за 20 секунди и има пробег на батерията до 500 мили. Цените могат да започнат от 150 000 долара, като има редица поръчки от фирми като Walmart и FedEx в диапазона от няколко десетки.

Мъск изброи редица характеристики, които според него ще превърнат Semi в най-ефективния, най-желания и най-удобния за управление камион на пътя. Камионът ще разполага с нова 1000-волтова архитектура на задвижването, която според Мъск ще бъде включена в бъдещите продуктови разработки на Tesla. Semi има и контрол на сцеплението за предотвратяване на преобръщане, регенеративно спиране за по-голяма ефективност на батерията и автоматичен съединител за безпроблемно шофиране по магистрала.

През уикенда Мъск разкри, че един от задвижваните с батерии полуремаркета клас 8 на Tesla е изминал 500-километрово пътуване, напълно натоварен с 81 000 кг товар. Пътуването се е състояло от фабриката на Tesla във Фримонт, Калифорния, до Сан Диего в южния край на щата. По време на събитието Мъск уточни, че пътуването е извършено, без да се налага презареждане на батерията.

Tesla позиционира Semi като бъдещето на товарните превози. Но докато компанията се бори да започне производството, останалата част от транспортната индустрия вече е приела електрическите превозни средства. Големи производители на оборудване като Daimler, Volvo, Peterbilt и BYD работят по свои собствени електрически камиони за дълги разстояния. Полуремаркетата Tesla са последната част от проект на стойност 30,8 млн. долара, частично финансиран от Калифорнийския съвет за въздушни ресурси, според Bloomberg. Дори Никола Моторс, която се бори с обвинения в измама и смяна на ръководни кадри, е доставила камион с водородно задвижване преди Тесла.

Въпреки това електрическите превозни средства, задвижвани с батерии, ще се сблъскат с големи предизвикателства - от ограниченията за теглото до наличието на удобни станции за зареждане - преди да бъдат широко разпространени. Спирките за камиони, например, до голяма степен не са подготвени да посрещнат нуждите от енергия на електрическите влекачи и техните гигантски батерии.

Преди две години Бил Гейтс заяви, че "дори при голям пробив в технологията на батериите" електрическите превозни средства просто не са готови да се справят с превозите на дълги разстояния. "Електричеството работи, когато трябва да се изминат кратки разстояния, но за тежките превозни средства за дълги разстояния ни трябва друго решение", написа Гейтс.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай