Tesla иска премахване на видеоклип, в който кола удря манекен с детски размери

Компанията твърди, че кадрите са клеветнически и представят погрешно усъвършенствания софтуер

Tesla иска премахване на видеоклип, в който кола удря манекен с детски размери | StandartNews.com

Производителят на електрически превозни средства Tesla настоява да се премахнат видеоклипове на автомобили Tesla, които се сблъскват с манекени с детски размери. Последваха видеоклипове от фанатични привърженици на Tesla, които слагат собствените си деца на пътя на движещи се автомобили, за да докажат, че автопилотът на компанията разпознава деца на пътя. Това бе провокирано от експеримент на софтуерния предприемач Дан О'Дауд, който доказа с помощта на кукли и макети, че системите на Tesla не разпознават деца и изобщо ниски пешеходци, и в повечето случаи направо ги прегазват.

Компанията твърди, че кадрите са клеветнически и представят погрешно усъвършенствания софтуер на компанията.

Противоречивото видео предизвика вълна от новинарски статии и критики към софтуера на Tesla, който в момента се  тества в ранна версия от 100 000 потребители по улиците на САЩ и Канада.

Това също предизвика негативна реакция от поддръжниците на Tesla, които казаха, че тестът може да е бил манипулиран, за да изглежда така, че софтуерът за пълно самоуправление не работи толкова добре, колкото се рекламира, според  The ​​Daily Mail.

Човекът зад проекта  - милиардерът и технологичен основател Дан О'Дауд, се превърна в противоречивия лидер на критиците на Tesla. Той управлява Green Hills Software, компания, която произвежда операционни системи за самолети и превозни средства, което потенциално я прави конкурент на пазара на автомобилен софтуер.

Милиардерът се кандидатира за Сената на САЩ и пусна клиповете си по телевизията като реклама на предизборна кампания.

О'Дауд казва, че мотивацията му да преследва Tesla е убеждението, че нейната технология не е достатъчно сигурна и трябва да бъде преработена.

Бета версията на пълната функция за самостоятелно управление на Tesla все още е в процес на разработка. Обикновено се използва от одобрени шофьори на Tesla, които са се класирали след проверка за сигурност или са получили достъп до бета версията. 

Превозно средство на Tesla може да получи пълната функция за самостоятелно управление, като актуализира своя софтуер за $15 000, тъй като автомобилният производител току-що обяви, че цената току-що се е повишила.

Автомобилният производител не твърди, че софтуерът е офлайн и системата изисква водачът да внимава през цялото време, докато шофира. Софтуерът ще издаде предупреждения, ако водачът не обръща внимание, преди да деактивира функциите.

Както регулаторите, така и полицията призоваха потребителите да не включват деца в тестовете или да се опитват да имитират демонстрациите за безопасност, които се провеждат при контролирани и строги условия.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай