Tesla достигна над 820 млрд. долара пазарна капитализация

Компанията е лидер сред електромобилите

Tesla достигна над 820 млрд. долара пазарна капитализация | StandartNews.com

Акциите на производителя на електрически превозни средства Tesla се повишиха с близо 112% тази година, което означава увеличение на пазарната стойност от 436 милиарда долара. 

Пазарната капитализация на компанията, ръководена от Илон Мъск, е близо 826 милиарда долара по последни данни. Така Tesla се доближава до символичния праг от 1 трилион долара пазарна капитализация, който за първи път достигна през октомври 2021 г.

Няма друг производител на автомобили, който да е стигал такива стойности. Toyota има пазарна стойност от близо 224 милиарда долара, докато пазарната капитализация на Volkswagen е близо 80 милиарда долара. Пазарната стойност на Ford е 58 милиарда долара, а тази на General Motors е 53 милиарда долара.

Автономни автомобилиКолосалната разлика между автомобилния разрушител и наследените производители на автомобили, които продават милиони повече превозни средства годишно, се дължи на факта, казват експерти, че Tesla се възприема повече като технологична компания, отколкото просто производител на превозни средства. 

Според Мъск пазарната стойност и борсовото бъдеще на Tesla зависят от способността на групата да разработва автономни превозни средства. По принцип инвеститорите са убедени, че базираният в Остин, Тексас автомобилен производител ще направи това, което никой друг автомобилен производител не е правил досега: да продава самоуправляващи се автомобили.

Миналата година Tesla е произвела 1,37 милиона автомобила и е доставила 1,31 милиона бройки. Милиардерът предприемач, чиято амбиция е да превърне колата в хол на четири колела, смята, че Tesla има оръжие, с което никой конкурент не може да се мери. Това оръжие е Full Self Driving (FSD), усъвършенстваната система за подпомагане на водача на Tesla.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай