Телескопът Джеймс Уеб достигна крайната си цел

Пътуването му на милиони километри е завършено. Сега идва трудната част

Телескопът Джеймс Уеб достигна крайната си цел | StandartNews.com

На 8 януари 2022 г. факт стана едно от най-големите инженерни постижения на човечеството. След 20 години разработка, бюджет от над 10 милиарда щ. долара и 14 дни на подготовка, космическият телескоп "Джеймс Уеб" (JWST) беше напълно разгърнат.

Пътуването на телескопа, започнало от Космическия център във Френска Гвиана на Коледа, приключва днес. След близо 30 дневно пътешествие, той вече е в крайната си дестинация. Джеймс Уеб се намира на 1,5 милиона километра от Земята до така наречената втора точка на Лагранж (L2). Това е много важна позиция в космоса спрямо Земята. Наречена на името на италиански математик. Втората точка на Лагранж се намира по правата, сформирана от Земята и Слънцето, отвъд Земята. В нея гравитацията на Земята и Слънцето се неутрализират, така че създават  относително стабилно местоположение.

Истинската му работа обаче тепърва започва

JWST, най-голямата космическа обсерватория конструирана някога, е 100 пъти по-мощен от Хъбъл. Той е с размери на 70-метров тенис корт и разполага с 21,6-метрово основно огледало (спрямо 8-метровото основно огледало на Хъбъл).  Всеки сегмент на телескопа е покрит със злато, което е идеално за отразяване на инфрачервена светлина.

Това е и основната разлика между JWST и Хъбъл. За разлика от по-стария телескоп, който разглежда Вселената във видима и ултравиолетова светлина, Джеймс Уеб улавя инфрачервена светлина. Това, в съчетание с по-голямото му огледало, означава, че той може да погледне по-назад във времето, отколкото астрономите са били в състояние да направят досега.

След като механичното разгръщане на обсерваторията приключи, инженерите сега се заемат с подравняването на огледалата. Дистанционно премествайки всеки от 18-те сегмента на основното огледало и вторичното огледало от стартовата им конфигурация, те трябва да формират една цяла равна огледална повърхност. От НАСА твърдят, че подравняването на 18-те шестоъгълни берилиеви сегмента със златно покритие ще приключи до 24 април.

A тук ще намерите още технологични новини!

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай