Създателят на интернет се опитва да го “поправи” с нов стартъп

Тим Бърнърс – Лий иска да върне контрола на хората върху личните им данни

Създателят на интернет се опитва да го “поправи” с нов стартъп | StandartNews.com

Създателят на World Wide Web Тим Бърнърс - Лий от години не е доволен как се развива творението му и критикува големите технологичните компании, че злоупотребяват с данните на потребителите. Припомняме, че той основа стартъпа на име Inrupt преди 3 години, като целта му е да върне на хората контрола върху личната им информация.

Неговата компания току-що набра ново финансиране в размер на около 30 милиона щ. долара. Сред имената на инвеститорите са добре познати като Akamai Technologies и Glasswing Ventures, както и нови участници - Allstate и Frontier Technology Initiative на Minderoo Foundation.

Тим Бърнърс – Лий си сътрудничи с технолога Джон Брус в опита си да „прекрои“ интернет. Идеята е да се изгради платформа, която дава на потребителите контрол върху техните данни. Екипът на Inrupt включва и експерта по криптография Брус Шнайър.

Платформата на стартъпа позволява на потребителите да съхраняват личните си данни в нещо, наречено POD (лични онлайн хранилища за данни). Тези POD са оперативно съвместими с децентрализирани приложения и могат да бъдат отделени от цялата система, ако потребителят иска да го направи. Така Inrupt се опитва да подражава на основната инфраструктура на компании като Visa и Verisign.

„Този ​​подход позволява на потребителите да поемат контрола върху своите данни, като същевременно предоставят на правителствата и компаниите – и техните разработчици на приложения – по-плавен преход към нова интернет ера и регулаторен режим “, коментира Хънтър Хартуел, директор във Forte Ventures. Именно тази компания е провела кръга на финансиране от Серия А, с който стартиращата фирма е събрала голяма част от нужните ѝ средства.

TechCrunch съобщи в края на октомври, че Inrupt е в преговори за набиране на между 30 милиона и 50 милиона щ. долара. А клиентите на стартъпа ще включват правителства и предприятия.

Младата компания дори вече е подписала договори с правителствата на Швеция и Аржентина. Тя е генерирала 225 000 щ. долара приходи миналата година и 200 000 щ. долара приходи през септември.

А тук ще намерите още новини от технологичния свят!

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай