Създадоха списък със задължителни приложения за смарт устройствата в Русия

Изготвянето на списъка е поверено на Министерството на цифровите медии - в него са включени услуги с аудитория от поне 500 хил. потребители, с изключение на софтуер от отделен клас

Създадоха списък със задължителни приложения за смарт устройствата в Русия | StandartNews.com

Руското правителство одобри списък с местен софтуер, който трябва да бъде предварително инсталиран на смартфони, смарт телевизори и компютри, продавани в страната, съобщава "Комерсант". Броят на приложенията за смарт телевизори е увеличен от 13 на 19.

"В новия списък са добавени няколко видеоуслуги в допълнение към програмите, задължителни за предварително инсталиране през тази година. В същото време собствениците на електронни устройства все още ще могат сами да избират коя програма или приложение да използват", заявиха от правителствената пресслужба.

В последната версия на списъка са включени онлайн кината Amediateka, Kion, Beeline TV, Tricolor и Dom.ru Movix. Вместо "Mail.ru News" в списъка вече е включена платформата "Zen", която е агрегатор на новини, а вместо "OK Live" е включена платформата "Rutube". Отбелязва се, че Rutube се появи в списъка за предварително инсталиране на смарт телевизори още в документа за 2023 г., а сега услугата е посочена за телевизори и смартфони. Последното преразглеждане на списъка с приложения ще влезе в сила на 1 януари 2024 г. Актуализираните списъци включват 40 приложения, включително продукти на Яндекс, ВКонтакте и Лаборатория Касперски.

Изготвянето на списъка е поверено на Министерството на цифровите медии - в него са включени услуги с аудитория от поне 500 хил. потребители, с изключение на софтуер от отделен клас. По-рано се предполагаше, че магазинът за приложения RuStore, създаден от VK с държавна подкрепа, също ще бъде задължителен за предварително инсталиране на смарт телевизори, но по-късно беше решено да се откаже от тези планове.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай