Световните производители на полупроводници отчитат намаляване на недостига им

Според експерти от бранша, причината за промяната на пазара на чипове се дължи както на увеличаването на производствения капацитет, така и на факта, че търсенето в други сектори, включително потребителската електроника, намалява

Световните производители на полупроводници отчитат намаляване на недостига им | StandartNews.com

Hyundai Motor, производителят на промишлени роботи ABB и производителят на хладилници и бяла техника Electrolux отбелязват ръст в доставките на полупроводници след дълъг период на недостиг на компоненти и очакват продажбите на техните продукти да се увеличат през втората половина на годината.

Увеличаването на доставките на чипове намалява недостига на компоненти в много отрасли, които вече страдат от инфлацията, повишаването на цените на различни видове суровини, проблемите на енергийния пазар и нарастващите лихвени проценти по кредитите.

Известно е, че последната тримесечна печалба на Hyundai достигна рекордно високи стойности за последните осем години, което до голяма степен се дължи на отслабването на южнокорейската валута, довело до увеличаване на приходите във вонове от продажби в чужбина за долари и други валути. Освен това, благодарение на намаления дефицит през втората половина на годината, компанията възнамерява да увеличи производството си на автомобили, за да отговори на силното търсене от страна на клиентите.

ABB е основен доставчик на промишлени роботи за автомобилната индустрия и също така отчете спад в дефицита на полупроводници в отчета си за приходите за второто тримесечие. Швейцарската компания, която се конкурира с германската Siemens и френската Schneider Electric, е един от "барометрите" на световната индустрия, тъй като нейните системи за управление и двигатели се използват в транспортната индустрия. Компанията очаква бърз растеж през следващите три месеца - увеличаването на доставките на чипове означава, че ще може да продава повече промишлени роботи, двигатели и друго оборудване. В същото време компанията уточни, че недостигът на чипове в началото на годината е бил "сериозен", а сега ситуацията с доставките на компоненти обещава значително подобрение - според ангажиментите на самите доставчици.

Според експерти от бранша, причината за промяната на пазара на чипове се дължи както на увеличаването на производствения капацитет, така и на факта, че търсенето в други сектори, включително потребителската електроника, намалява, което позволява повече чипове да се доставят от индустриални компании като ABB. От компанията обаче уточниха, че е твърде рано да се говори за цялостно решение на проблема.

Финландският производител на телекомуникационно оборудване Nokia заяви, че недостигът на чипове в световен мащаб би трябвало да намалее по-късно тази година, като компанията вече отчете тримесечни оперативни печалби, които надхвърлиха прогнозите на пазарните анализатори. Според Nokia, полупроводниковата индустрия остава положителна днес, въпреки че през втората половина на тази година ще останат някои ограничения.

Миналия месец Volkswagen също направи оптимистична прогноза за втората половина на годината, като заяви, че намаленият недостиг на чипове би трябвало да улесни конкуренцията с Tesla.

Шведската компания Electrolux не успя да постигне целите си за второто тримесечие поради проблеми с доставчиците и загуби на северноамериканския пазар. Най-големият производител на бяла техника в Европа също очаква подобряване на средата за полупроводници през втората половина на годината, но предупреди за продължаващи проблеми с доставките, свързани с COVID-19 и евентуално със ситуацията в Украйна. Въпреки това ръководството смята, че ситуацията с полупроводниците през третото и четвъртото тримесечие е по-оптимистична, отколкото през първата половина на годината - "стъпка по стъпка" се завръща по-стабилизирана екосистема за доставки.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай