Стотици служители на Arm China на протест срещу уволнението на „непокорен директор“

Анализатори съобщават, че това може да навреди на компанията

Стотици служители на Arm China на протест срещу уволнението на „непокорен директор“ | StandartNews.com

Стотици служители на Arm China са подписали отворено писмо на уебсайта на компанията в подкрепа на бившия директор производителя на чипове Ален Ву. Историята с уволнението му продължи близо две години и завърши с победа за централата на Arm миналия петък. Откритото отхвърляне на този факт от много служители на клона в Китай обаче може да затрудни живота както на Arm China, така и на самия Arm - недоволните хора са лош гръбнак за бизнеса, твърдят анализатори.

Всичко се случи, след като японската SoftBank, собственик на Arm, продаде мажоритарен дял в Arm China на китайски инвеститори. Клонът трябваше да обслужва китайски компании с лицензи и дори с уникални разработки, а за да се ускорят процесите, всичко това беше поверено на местното управление.

Притесненията в централата на Arm възникнаха, след като главният изпълнителен директор на Arm China, Ален Ву, предприе подход на бездействие. Самият той започва да определя на кого и при какви условия да се прехвърлят лицензите и какви разработки трябва да се извършат в подразделението. Важно е да се отбележи, че нямаше проблеми във финансовата сфера. Клонът извършваше редовни плащания към собствениците на Arm и постоянно увеличаваше приходите и печалбите си.

Опитът за уволнение на г-н Ву преди две години се провали. На първо място, това беше възпрепятствано от липсата на контролен пакет акции в централата. Второ, непокорният директор отказа да предаде печата и правилника си и смени охраната си с лоялни служители. Към конфликта се прибави и фактът, че SoftBank се опита да продаде Arm на NVIDIA, а когато това беше предотвратено, реши да направи компанията публична на фондовата борса. Проблемите с управлението на китайския офис може би са намалили значително първоначалната капитализация на Arm.

Бордът на директорите на Arm China успя да уволни Ален Ву преди седмица. Последвалият протест на служителите на филиала и самата възможност да го обявят публично на уебсайта на Arm China показаха, че много неща и по-специално достъпът до корпоративните ресурси не са под контрола на новите власти. Освен това недоволните служители заплашват да подадат оставка от звеното и ако им бъде предложена работа под крилото на г-н Ву в новата компания, те могат да се преместят там с всички имиджови и интелектуални разходи за Arm и клона.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай