Вторник,

Средното време, което руснаците прекарват в Instagram, е спаднало до 1 минута на ден

От: Кристиан Антонов -
Средното време, което руснаците прекарват в Instagram, е спаднало до 1 минута на ден
A
A
A

Според анализ на Mediascope за аудиторията на социалните медии, популярността на легалните интернет платформи като VKontakte, Odnoklassniki, Telegram и TikTok в Русия не се е променила значително, докато Instagram, който е забранен в страната, е загубил голяма част от вниманието на аудиторията си.

Според "Комерсант", е измерено времето, през което жителите на Русия на възраст над 12 години са използвали социалните мрежи на мобилни устройства и компютри. Оказа се, че според данните, събрани между 11 и 15 март, средното време, прекарано в традиционните социални мрежи в страната като "ВКонтакте" и "Одноклассники", е съответно 19 и 5 минути дневно в сравнение със 17 и 6 минути в началото на февруари. В същото време времето, прекарано в Instagram, е намаляло повече от 10 пъти през април - от 13 минути в началото на февруари до 1 минута към 11-15 април.

И докато преди Instagram да бъде блокиран в Русия, около 25% от потребителите прекарваха по-малко от 5 минути в социалната мрежа на сесия, сега делът на тези потребители е нараснал до над 50%. Преди началото на ограниченията около 25% от потребителите прекарваха по повече от час в Instagram, но до 15 април делът на тези фенове на социалната мрежа спадна до 5%.

Фейсбук и Инстаграм бяха блокирани съответно на 4 и 14 март. Една от основните причини беше новата, откровено антируска политика за модериране на съдържанието, или поне така твърдят официалните власти. В резултат на това Тверският съд в Москва забрани социалните мрежи в Русия. В същото време обикновените потребители не носят отговорност за използването на тези социални мрежи, а месинджърът WhatsApp изобщо не е забранен и се използва навсякъде. Възможно е за спада в популярността на чуждестранните мрежи да допринася и фактът, че търсачките Yandex и Mail.ru премахнаха Instagram и Facebook от резултатите си от търсенето.


Всички новини от категория Технологии.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Още от категорията

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички