Средното време, което руснаците прекарват в Instagram, е спаднало до 1 минута на ден

Фейсбук и Инстаграм бяха блокирани съответно на 4 и 14 март

Средното време, което руснаците прекарват в Instagram, е спаднало до 1 минута на ден | StandartNews.com

Според анализ на Mediascope за аудиторията на социалните медии, популярността на легалните интернет платформи като VKontakte, Odnoklassniki, Telegram и TikTok в Русия не се е променила значително, докато Instagram, който е забранен в страната, е загубил голяма част от вниманието на аудиторията си.

Според "Комерсант", е измерено времето, през което жителите на Русия на възраст над 12 години са използвали социалните мрежи на мобилни устройства и компютри. Оказа се, че според данните, събрани между 11 и 15 март, средното време, прекарано в традиционните социални мрежи в страната като "ВКонтакте" и "Одноклассники", е съответно 19 и 5 минути дневно в сравнение със 17 и 6 минути в началото на февруари. В същото време времето, прекарано в Instagram, е намаляло повече от 10 пъти през април - от 13 минути в началото на февруари до 1 минута към 11-15 април.

И докато преди Instagram да бъде блокиран в Русия, около 25% от потребителите прекарваха по-малко от 5 минути в социалната мрежа на сесия, сега делът на тези потребители е нараснал до над 50%. Преди началото на ограниченията около 25% от потребителите прекарваха по повече от час в Instagram, но до 15 април делът на тези фенове на социалната мрежа спадна до 5%.

Фейсбук и Инстаграм бяха блокирани съответно на 4 и 14 март. Една от основните причини беше новата, откровено антируска политика за модериране на съдържанието, или поне така твърдят официалните власти. В резултат на това Тверският съд в Москва забрани социалните мрежи в Русия. В същото време обикновените потребители не носят отговорност за използването на тези социални мрежи, а месинджърът WhatsApp изобщо не е забранен и се използва навсякъде. Възможно е за спада в популярността на чуждестранните мрежи да допринася и фактът, че търсачките Yandex и Mail.ru премахнаха Instagram и Facebook от резултатите си от търсенето.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай