Средната заплата в българския IT сектор вече е 5411 лева

Заплащането в бранша се е увеличило с над 20% за последните година и осем месеца, показва проучване на Noble Hire

Средната заплата в българския IT сектор вече е 5411 лева | StandartNews.com

Заплащането в бранша се е увеличило с над 20% за последните година и осем месеца, показва проучване на Noble Hire

 

Средната нетна заплата в IT сектора вече е 5411 лв., показва ново проучване на Noble Hire, проведено през месец октомври 2022 година. За сравнение при предишното проучване на платформата от февруари 2021 г. този показател е бил 4120 лв., което представлява увеличение с 23.86% за последните година и осем месеца. Логично най-високо е заплащането на директорските позиции в бранша (10 757 лв. средна нетна заплата), следвани от софтуерните архитекти (10 064 лв.) и лидерите на екипи (7526 лева).

Проучването показва още, че средната нетна заплата при IT специалистите, работещи за компании в България е 5085 лв., а при тези, работещи в дружества извън страната или отдалечено – 7569 лева. Средната заплата за инженерни позиции е 5383 лв., а за неинженерни – 5556 лева чисто. При работещите в България и заемащи инженерни позиции този показател е 5049 лв., а при заемащите неинженерни позиции в страната – 5265 лева. Съответно средната нетна заплата за инженерни позиции, работещи извън България или отдалечено е 7721 лв., а неинженерни пак там – 7178 лева.

В допитването на Noble Hire са се включили общо 3828 души, като повече от половината са софтуерни инженери. Резултатите са представени под формата на 75 графики (в проучването миналата година те са били 56), разглеждащи под различни ъгли заплатите в IT сектора у нас. Те показват например какви са заплатите в България на специалистите, владеещи едни от най-популярни технологии (JAVA, C++, PHP, Python и др.) спрямо опита им; как се променят възнагражденията през годините за конкретна длъжност; каква е разликата в заплащането на най-популярните позиции спрямо локацията и др.

“Това е второто ни задълбочено проучване на заплатите в IT сектора и сме приятно изненадани, че участниците в него са повече –  3828 души спрямо 3150 в първото. И въпреки че не сме професионална социологическа агенция, получените резултати разкриват важни тенденции в сектора. Убеден съм, че те могат да бъдат добра основа за създаване на по-пълна и актуална картина на един от най-динамичните сектори в България” – споделя Георги Иванов, управител и съосновател на платформата.

Методологията на проучването включва разпределение на данните в 7 основни секции, всяка с група графики за преглед спрямо отделните критерии. В заглавията на графиките е посочено дали са използвали данни за хора, работещи само в България или такива, работещи в чужбина или отдалечено, където заплатите са значително по-високи. В графиките за сравнение на заплатите с миналата година са използвани само позициите и технологиите, за които има събрани данни и от двете проучвания.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай