Spotify е премахнал хиляди, генерирани от AI песни

Музикалната индустрия се обявява против използването на ИИ

Spotify е премахнал хиляди, генерирани от AI песни | StandartNews.com

Spotify е изтеглил десетки хиляди песни от генеративната AI компания Boomy, но е премахнал седем процента от песните, създадени от системите на стартъпа, което подчертава бързото разпространение на генерирано от AI съдържание в платформите за стрийминг на музика.

Според The Verge Universal Music е казала на Spotify и други услуги, че е открила подозрителна стрийминг дейност на песни на Boomy. Подозренията са, че ботовете се използват за увеличаване на броя на слушателите и генериране на неправомерно получени приходи за качващите. Spotify плаща възнаграждения на изпълнители и притежатели на права на базата на слушане.

Музиката, генерирана от AI и която изглежда включваше вокали от Drake и The Weeknd, стана вирусна. Universal Music Group, която представлява и двамата артисти, твърди, че използването на гласовете на дуото за обучение на генеративни AI системи представлява „нарушение на нашите споразумения и нарушение на закона за авторското право.“ И Spotify, и Apple Music премахнаха песента от своите библиотеки.

От музикалната индустрия изказаха тревога за всеобхватното въздействие на генерираните от изкуствен интелект песни, както и за хората, които използват ботове, за да набират брой слушатели.

Boomy позволява на хората да генерират песни въз основа на въвеждане на текст. Според съобщенията потребителите му „са създали 14 554 448 песни“ или малко под 14 процента от „записаната музика в света“. Уебсайтът му гласи, че потребителите могат да създават оригинални песни за секунди, след което да ги качват „на стрийминг платформи и да получават заплащане, когато хората слушат“.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай