Смартфоните със сгъваем екран ще са масови до три години

Пазарът на сгъваеми телефони ще достигне 29 милиарда щ. долара през 2025 година

Смартфоните със сгъваем екран ще са масови до три години | StandartNews.com

Samsung може и да е начело на революцията на сгъваемите смартфони със своите устройства от серията Fold, но компанията е изправена пред сериозна конкуренция от страна на съперниците си. Според прогнозите пазарът на сгъваеми телефони ще се разрасне през следващите години. В скорошен доклад на IDC (International Data Corporation) се прогнозира, че пазарът на смартфони със сгъваеми екрани ще покаже стабилен темп на растеж през следващите три години. Изглежда, че прогнозите на IDC за сгъваемите телефони се основават на данните за доставките на сгъваеми устройства от 2020 до 2021 година.

През този период доставките на сгъваеми смартфони достигат малко над 7,1 млн. броя през 2021 г., от нищожната цифра от 1,7 млн. броя през 2020 г. Според IDC този ръст до голяма степен е бил подхранван от популярността на Samsung Galaxy Z Flip 3, който, погледнато назад, може би ще бъде запомнен като първия успешен сгъваем смартфон за масовия пазар.

В доклада на IDC се прогнозира, че през следващите три години сгъваемите смартфони ще продължат да се развиват по траектория на висок растеж, като до 2025 г. доставките ще достигнат 27,6 милиона броя. Това означава съставен годишен темп на растеж (CAGR) от 69,9% за петгодишния период от 2020 до 2025 г.

Още по-важно е, че 27,6 млн. сгъваеми телефона, които се очаква да бъдат доставени през 2025 г., ще имат обща пазарна стойност от 29 млрд. долара.

Все още ли е нишов продукт през 2025 година?

Въпреки че цифрата на IDC от 27,6 млн. доставки на сгъваеми телефони изглежда впечатляваща, тя ще представлява само 1,8% от доставките на смартфони през 2025 г. - година, в която IDC очаква производителите да доставят над 1,5 млрд. смартфона. Не може да се отрече, че това увеличение ще дойде най-вече от промяната на броя на купувачите на премиум смартфони, които проявяват готовност да изоставят традиционния форм-фактор и да преминат към по-новия сгъваем дизайн.

Ключов извод от доклада на IDC е как производителите виждат еволюцията на сегмента на сгъваемите устройства като голяма възможност за растеж. При положение че продажбите на смартфони в повечето развити икономики са в плато. Това е резултат от липсата на иновации в дизайна на смартфоните в продължение на повече от десетилетие. Специалистите смятат, че промяна в дизайна на смартфоните, предизвикана от появата на сгъваемите устройства, може да възроди интереса на потребителите към смартфоните.

Марките също така искат да преценят как сгъваемият форм-фактор ще привлече купувачи, които искат нещо, което може да се използва едновременно като смартфон и таблет. IDC обаче смята, че броят на такива потребители продължава да е малък. Това обаче не пречи на производителите на смартфони да предлагат оферти, за да привлекат бизнес потребителите, които могат да намерят сгъваемите телефони за удобен заместител на таблета.

А тук ще намерите още технологични новини!

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай