Слаб интерес към руския смартфон AYYA T1, дори в Русия

Моделът на Ростех се продава малко, дори при недостиг от други устройства

Слаб интерес към руския смартфон AYYA T1, дори в Русия | StandartNews.com

По-рано тази година в Русия бе представен т. нар. руски смартфон, носещ името AYYA T1 и създаден от Ростех. Оказва се обаче, през първото тримесечие на 2022 г. са продадени по-малко от 400 бройки, като анкетираните от изданието търговци на дребно отбелязват, че продажбите на устройството все пак са започнали да "показват динамика" от март насам.

AYYA T1 се купува най-често от потребители в Москва, Татарстан, Санкт Петербург и Свердловска област, отбелязва Озон. M.Video-Eldorado определи смартфона като нишов и насочен към конкретна аудитория, която се грижи за безопасността на личните данни, или към корпоративния сектор.

Руският смартфон се появи на пазара през октомври 2021 г. Той работи с чипсет MediaTek Helio P70 и операционна система Android 11. В търговските вериги цената му варира от 16 000 до 25 000 рубли. В момента устройството се преоборудва с руски процесори и операционна система Aurora, като цената на бъдещия вариант не е уточнена - твърди се, че тя ще зависи от конкретния пакет, договорен с клиента.

Проектът AYYA не е единственият опит за пускане на местен смартфон на руския пазар. YotaPhone от Yota Devices е пуснат на пазара през 2013 г. Но този проект се оказа неуспешен и беше продаден на китайски инвеститори, а през 2017 г. разработката на смартфона беше напълно прекратена.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай