Шефът на Xiaomi създава фонд за 1,45 млрд. долара за китайската полупроводникова индустрия

Новият фонд, чието име не се съобщава, ще се специализира в инвестиции в полупроводникови продукти и свързани с тях технологии, според официално изявление на Хонконгската фондова борса

Шефът на Xiaomi създава фонд за 1,45 млрд. долара за китайската полупроводникова индустрия | StandartNews.com

Компаниите Xiaomi и Kingsoft, ръководени от известния китайски бизнесмен Лей Дзюн, са инвестирали в нов фонд на стойност 1,45 млрд. щ. долара, съобщава The Wall Street Journal. Инициативата има за цел да подпомогне засегнатата от санкциите полупроводникова индустрия на Китай.

Лей Джун е основател и ръководител на Xiaomi, която е един от най-големите производители на смартфони в Китай и третият по големина производител на смартфони в света след Apple и Samsung. Той е и съосновател, най-голям акционер и председател на Kingsoft, доставчик на софтуер за игри, офис и облачни услуги.

Новият фонд, чието име не се съобщава, ще се специализира в инвестиции в полупроводникови продукти и свързани с тях технологии, според официално изявление на Хонконгската фондова борса. Г-н Лей е председател на комитета за вземане на инвестиционни решения на организацията. Фондът разполага с капитал от 10 млрд. юана (1,45 млрд. долара), една трета от който е инвестиран от Xiaomi, а други 500 млн. юана (72,3 млн. долара) - от Kingsoft. Сред другите инвеститори са структури, подкрепяни от администрациите на Тиендзин и Пекин.

Фондът заяви, че инвестицията ще бъде "в съответствие с националните тенденции за иновационно развитие и индустриална трансформация". Инвестицията е насочена към технологични компании, свързани с полупроводници, специализирани в областта на изкуствения интелект, новите материали, интелигентното производство, дисплейните технологии и автомобилната електроника. Xiaomi също така инвестира в китайски технологични стартъпи, включително производители на чипове, чрез своето подразделение Xiaomi Ventures.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай