Ще можем да зареждаме устройствата си безжично още по-бързо

Моделите, съвместими с Qi2, с подобрена ефективност и магнитни държачи ще бъдат пуснати в продажба през четвъртото тримесечие

Ще можем да зареждаме устройствата си безжично още по-бързо | StandartNews.com

На изложението IFA 2023 в Берлин производителите на аксесоари Anker, Belkin и други обявиха съвместими с Qi2 безжични зарядни устройства. В сравнение с предшественика си този стандарт предлага по-висока ефективност и магнитни щипки за по-добро позициониране на зарежданите устройства.

Широкото разпространение на устройства, поддържащи първото поколение на безжичния стандарт Qi, започна през 2012 г. с пускането на смартфоните Samsung Galaxy S III и Nokia Lumia 920. Когато безжичното зареждане дебютира в iPhone 8 и iPhone X, стандартът Qi вече беше твърдо установен в екосистемата на Android. Той измести голяма част от конкуренцията - според консорциума Wireless Power Consortium (WPC), който го е разработил, сега на пазара има повече от 9000 сертифицирани Qi продукти.

Одобрен е през 2008 г., а втората му версия трябва да бъде публикувана през април 2023 г. През четвъртото тримесечие на пазара ще започнат да се предлагат устройства по актуализирания стандарт Qi2, предимно аксесоари. WPC отбелязва, че новата версия на стандарта се характеризира с повишена енергийна ефективност, т.е. в процеса на зареждане се губи по-малко енергия. Важно нововъведение е и магнитната скоба. Недостатъчната ефективност на първия Qi е свързана с факта, че за собствениците на устройства не е толкова лесно да ги подредят идеално върху зарядните устройства, а магнитите ще помогнат да се извърши необходимата фина настройка.

В консорциума WPC членуват Apple, Samsung, Lenovo, Qualcomm, Google, Microsoft и други - общо 344 производители. Това означава, че съвсем скоро в продажба ще бъдат пуснати и джаджи, поддържащи Qi2. И накрая, трябва да отбележим, че новият стандарт е обратно съвместим с предшественика си, но смартфон с Qi2 и зарядно устройство с Qi2 ще помогнат за постигане на оптимални резултати.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай