7 съвета как да опазим парите си по време на инфлация

Покачващите се цени и икономическата несигурност през последните месеци будят тревоги в много хора

7 съвета как да опазим парите си по време на инфлация | StandartNews.com

Покачващите се цени и икономическата несигурност през последните месеци будят тревоги в много хора. В тези условия вместо да изпадат в паника, по-предвидливите търсят различни начини, по които могат да оптимизират своите разходи, да запазят стойността на парите си и да се справят със ситуацията, без да променят кардинално своя начин на живот. За тях екипът на българския финансов сайт Tvoitepari.com е подбрал седем лесни за изпълнение съвета, които могат да помогнат да минимизираме ефектите от инфлацията.

Купувайте използвани вещи или наемайте

Често в сайтове за препродажба или за групово пазаруване има страхотни сделки, които могат да ни спестят куп пари, без това да е за сметка на качеството. Книги, играчки, спортно оборудване, мебели, дрехи и аксесоари … можем да намерим всичко това в пъти по-евтино. Има и случаи, в които е по-разумно да наемем – например ски, инструменти или техника, която няма да ни трябва дългосрочно. Или пък официален костюм, който ще носим само веднъж. Така с малко вложение, ще спестим много.

Гответе у дома

Готвенето у дома пести куп пари. Дори да не сте шеф – готвач, днес има много приложения, които ще ви покажат буквално стъпка по стъпка как да приготвяте дадено ястие.  В магазина потърсете продукти, които са допълнително намалени. Все повече магазини предлагат специални секции с храна, която е напълно годна, но скоро изтича срокът й или е с нарушен вид на опаковката.

Друг начин да спестите е вместо да купувате кафе от кафетерията, да си приготвите у дома и да го вземете в термос. Помнете – малките разходи, които правим регулярно всеки ден, могат да се окажат важен фактор за изразходване на средства. И един бонус от готвенето у дома – контролирате калориите, а остатъците от храната може да вземете като обяд на следващия ден.

Градско земеделие

Ако имате голям балкон, двор или вила, защо да не направите ваша собствена градина. Днес има декоративни сортове домати, краставици, чушки, подходящи за градски условия. Усещането да отгледаш сам от семенце е толкова вдъхновяващо. Освен, че спестявате пари, по този начин намалявате вредните емисии, които иначе биха се генерирали от транспортирането на продуктите и не на последно място – вие и семейството ви ще се чувствате много по-тясно свързани с храната, която сте си отгледали.

Намалете цифровите абонаменти

Наистина ли имате нужда от всички стрийминг приложения и платени „облачни“ платформи? Това са регулярни абонаменти, които добавят разходи към бюджета ви всеки месец. За да спестите малко пари, можете да ограничите броя на приложенията, за които заплащате и да оптимизирате тяхното използване. Така например днес можете да гледате филмите от един стрийминг канал, а след месец да се отпишете и да се регистрирайте за друга услуга.

Пътувайте в неактивния сезон

Затягането на колана не означава да се сбогувате с плановете ви за пътуване. Бъдете креативни. Ако имате деца, които ходят на училище, ще имате ограничено време за ваканция. Ако не, можете да избегнете тълпите и да се възползвате от оферти извън сезона. Това предполага по-спокойна и по-евтина почивка. Има и други начини да спестите пари от пътувания. Например вместо в хотел, може да отседнете при местни жители или да разгледате по-евтини опции в платформи за споделяне на жилища.

Бартер и търговия

Ако ви е необходим даден уред, а имате такъв, който не ползвате, защо не опитате да ги размените. В социалните мрежи има много групи за бартер, възползвайте се и спестете.

Намалете разходите за транспорт

Ако нямате удобен обществен транспорт наблизо, автомобилът е от съществено значение. Но все пак има как да спестите от разходите за гориво. Ако условията позволяват, помислете за електрически скутер, колело или за споделено пътуване. Вместо да пазарувате от магазина с колата, отидете пеша. Допълнителен бонус – полезно е за вашето здраве, за околната среда и за местната икономика.

Ето и няколко трика, за да спестите пари от гориво:

  • намалете скоростта си на магистралата;
  • избягвайте внезапни тръгвания и спирания;
  • изключете климатика;
  • уверете се, че резервоарът е зареден;
  • поддържайте гумите напомпани;
  • проверете нивото на маслото на вашия двигател.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай