Седем големи технологични компании са "пазачи на информационния вход" според законодателството на ЕС

Европа напълно реорганизира дигиталното си пространство

Седем големи технологични компании са "пазачи на информационния вход" според законодателството на ЕС | StandartNews.com

Технологичните гиганти Google, Amazon, Apple, Meta Platforms и Microsoft са уведомили Европейската комисия, че те отговарят на изискванията за много големи (системно значими) онлайн платформи и търсачки по новите технологични правила на ЕС, заяви европейският комисар по индустрията Тиери Бретон, предаде Ройтерс.

Съгласно "Законодателния акт за цифровите пазари" (DMA) на ЕС, който влезе в сила миналия ноември, компании с повече от 45 милиона активни потребители месечно (10% от населението на Европа) и пазарна капитализация от поне 75 милиарда евро се считат за т.нар. "пазачи на информационния вход", или системно значими онлайн платформи.

Samsung и ByteDance - собственик на TikTok, също казаха, че отговарят на този технологичен праг в рамките на ЕС.

Компаниите, определяни като "пазачи на информационен вход", са предмет на списък с неща, които трябва и не трябва да правят, според европейския цифров закон.

Според DMA до 3 юли дружествата трябваше да предоставят на EK информация за броя на техните ползватели, така че ЕК да може да определи "пазачите на информационния вход" преди 6 септември. След това "пазачите на информационния вход" ще разполагат до март 2024 г., за да гарантират, че спазват задълженията на Законодателния акт за цифровите пазари.

Платформата за краткосрочно отдаване под наем Booking.com заяви, че очаква да достигне заложените от ЕС изисквания, за да попадне в клуба на "пазачите" " в цифровия сектор до края на годината, след което ще уведоми ЕК.

От компаниите, обозначени като "пазачи", ще се изисква да позволят на приложенията си за изпращане на съобщения да взаимодействат с конкуренти, като осигурят на потребителите възможността да решават кои приложения да инсталират предварително на своите устройства.

На технологичните компаниите "пазачи" няма да им бъде позволено да облагодетелстват собствените си услуги пред тези на конкурентите си или да попречат на потребителите да премахват предварително инсталиран софтуер или приложения - правила, които ще засегнат силно "Гугъл" и "Епъл".

Ако пазач на информационния вход наруши установените от законодателния акт правила, той рискува да му бъде наложена глоба в размер до 10 % от общия му оборот в световен мащаб. При повторно нарушение ще бъде наложена глоба в размер до 20% от оборота му в световен мащаб.

Ако пазач на информационния вход системно не спазва законодателния акт за цифровите пазари, т.е. нарушава правилата поне 3 пъти в рамките на 8 години, Европейската комисия може да започне проучване на пазара и ако е необходимо, да наложи поведенчески или структурни корективни мерки.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай