Сателитите Starlink могат да застрашат Земята

Според НАСА, проектът на SpeceX може да доведе до смърт на астронавти и дори хора на планетата

Сателитите Starlink могат да застрашат Земята | StandartNews.com

SpaceX може скоро да получи лоши новини от редица регулатори. Журналисти получиха информация за писмо от НАСА, в което се споделят опасения, че планът на SpaceX за Starlink Gen2 може да застраши астронавтите. Космическата агенция също така твърди, че това може да застраши и хората на Земята.

За писмото съобщава репортера на CNBC Майкъл Шетц и SpaceNews. Писмото от пет страници е внесено във Федералната комисия по комуникации на 8 февруари 2022 г. То е съставено от Националната администрация по телекомуникации и информация от името на НАСА. По-рано тази година SpaceX сподели нови планове за изстрелването на спътниците от второ поколение Starlink.

Новият план предвижда космическият кораб Starship на SpaceX да изведе в орбита 30 000 сателита от второ поколение, необходими за по-добро покритие на земната повърхност с интернет. Въз основа на новото писмо изглежда, че НАСА се противопоставя, позовававайки се на възможните рискове за текущите си мисии и дори за застрашени човешки животи.

Едно от основните опасения, съдържащи се в писмото, изглежда е претоварването на ниската околоземна орбита. НАСА съобщава, че вече следи над 25 000 обекта в орбита. От тях около 6100 имат перигей под 600 км. Това е точката, в която той е най-близо до Земята в своята орбита. Тъй като толкова много обекти имат сходна точка, това може да доведе до по-голямо претоварване.

НАСА заявява, че добавянето на още сателити на SpaceX в орбита би увеличило броя на обектите с такъв перигей експоненциално. Рискът тук е, че може да се наложи мисиите на НАСА (и мисиите на други агенции) да променят курса си, за да избегнат удари със сателитите на SpaceX.

Още рискове за нашите системи за откриване на астероиди

Друго голямо опасение е, че повече спътници на SpaceX в орбита биха могли да попречат на системите за защита от астероиди, които имаме.

"НАСА изчислява, че във всяко едно изображение за изследване на астероиди, направено за целите на планетарната защита срещу опасни удари от астероиди, ще има сателит Starlink, което ще намали ефективността на изследването на астероиди, като направи части от изображенията неизползваеми", пише агенцията в писмото.

А тук ще намерите още технологични новини!

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай