САЩ са преминали точката, от която няма връщане назад при прехода към електрически превозни средства

Според изданието, анализът на автомобилния пазар в 19 държави показва, че щом електрическите автомобили спечелят пет или повече процента от автомобилния пазар, започва масова промяна в технологичните предпочитания

САЩ са преминали точката, от която няма връщане назад при прехода към електрически превозни средства | StandartNews.com

Въпреки че жителите на САЩ все още купуват огромен брой автомобили с двигатели с вътрешно горене, изглежда, че ситуацията с продажбите на електромобили се е променила безвъзвратно. Според Bloomberg, страната е преминала началната точка на всеобщо психологическо приемане на електрическите автомобили.

Според изданието, анализът на автомобилния пазар в 19 държави показва, че щом електрическите автомобили спечелят пет или повече процента от автомобилния пазар, започва масова промяна в технологичните предпочитания.

Известно е, че САЩ са се присъединили към един своеобразен клуб в това отношение, в който влизат много страни от ЕС и Китай, както и страни като Норвегия и Нова Зеландия. Освен САЩ става дума за 18 държави, които са преминали границата от 5 %. Ако настоящата тенденция се запази, до края на 2025 г. електрическите превозни средства ще представляват 25% от продажбите на нови автомобили на пазара в САЩ.

Цифрата от 5 % се отнася не само за автомобилите, но и за почти всички нови технологии - от електричеството до телевизията, мобилните телефони, интернет и дори светодиодните лампи. В един момент бавното навлизане на технологиите на пазара приключва и продажбите започват да се увеличават. Говорим за страни от цял свят - тенденциите са приблизително еднакви навсякъде, както и пречките. При електрическите автомобили това са липсата на обществено достъпни станции за зареждане, високата цена на автомобилите, ограниченото предлагане и липсата на информираност на клиентите.

В допълнение към електрическите автомобили, някои страни, например в ЕС, активно преминават към хибриди с възможност за външно зареждане, които имат батерии с по-малък капацитет и двигатели с вътрешно горене. По пътищата на света се движат повече от 20 милиона електрифицирани автомобила, а според анализаторите на BloombergNEF до края на следващата година броят им ще се удвои.

Китай и САЩ почти напълно пренебрегнаха зареждането на хибридите и веднага започнаха да преминават към чисто електрически превозни средства. Добре известно е, че зад успеха на всяка държава да премине прага от 5 % обикновено стои програма от стимули за преминаване към електрически превозни средства и по-строги стандарти за екологична безопасност. Миналата година администрацията на президента Джо Байдън издаде изпълнителна заповед, според която до 2030 г. половината от новите автомобили, продавани в страната, трябва да бъдат електрифицирани (включително зареждащи се хибриди).

Освен това разпространението на електрическите превозни средства зависи от способността на доставчиците на компоненти и на самите производители да увеличат производството си. Например Volkswagen, Ford и BMW очакват поне 50% от продаваните от тях автомобили да бъдат електрически до края на десетилетието. Фабриките също ще трябва да се пренастроят за нови продукти.

Досега 90 % от продажбите на електрически автомобили са в Китай, Европа и САЩ. От друга страна, страните, на които се пада една трета от световните продажби на автомобили, все още не са преминали критичната точка - Латинска Америка, Африка и Югоизточна Азия все още не са достигнали необходимите стойности. Ако това се случи, не е ясно дали производителите ще могат да се справят с рязкото нарастване на поръчките, особено за суровини за батерии.

По данни на Международната агенция по енергетика през последните две години продажбите на електромобили в световен мащаб са се утроили, а експертите прогнозират, че темповете на растеж само ще се увеличават. Като се вземат предвид продажбите в световен мащаб, средният пазарен дял на електрическите превозни средства за първи път премина границата от 5% през миналата година. Като се включат и продажбите на хибриди с възможност за включване към електрическата мрежа, цифрата трябва да достигне 10 % за своеобразна "революция" - това се очаква да се случи през тази година, след което вероятно може да се очаква количествен скок в продажбите.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай