SAP не успява да закрие бизнеса си в Русия, защото никой не го купува

Въпреки че SAP затвори центровете си за данни и ограничи дейността си в облака в Русия, компанията продължава да има договори за поддръжка за бизнес клиенти в страната

SAP не успява да закрие бизнеса си в Русия, защото никой не го купува | StandartNews.com

Германската компания SAP, един от най-големите разработчици на софтуер в света, няма да може да прекрати дейността си в Русия до края на 2022 г., тъй като все още не е намерила купувач за местното си подразделение. Освен това SAP продължава да има годишни договори за техническа поддръжка на бизнес клиенти в страната. Това съобщи информационна агенция Ройтерс, позовавайки се на свои осведомени източници.

Припомняме, че германската компания обяви намерението си да напусне руския пазар още през април тази година, като се присъедини към редица други разработчици на софтуер като Oracle и Salesforce. През юли финансовият директор на SAP Лука Мучич заяви, че компанията ще завърши процеса на ликвидация на бизнеса до края на годината и ще може да продаде руски активи за 350 млн. евро.

Въпреки че SAP затвори центровете си за данни и ограничи дейността си в облака в Русия, компанията продължава да има договори за поддръжка за бизнес клиенти в страната, които трябва да изпълнява до изтичането им. Компанията може да се сблъска с определени правни проблеми, ако съществуващите договори не бъдат изпълнени.

Въпреки трудностите компанията потвърди намерението си да напусне руския пазар възможно най-скоро. Според наличните данни персоналът на местното подразделение на SAP е бил значително намален. Ако по-рано в компанията са работили около 1250 души, в края на годината ще останат по-малко от 100 служители. Също така се отбелязва, че SAP вече е спряла да предоставя услуги за техническа поддръжка на руски компании, които са включени в списъка със санкции на западните държави.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Тагове:
Коментирай