Русия обръща поглед изцяло към местните автомобили

Местната автомобилна индустрия и пазарът на автомобили са в дълбока криза

Русия обръща поглед изцяло към местните автомобили | StandartNews.com

Във връзка със санкциите, на фона на продължаващия недостиг на чипове в световен мащаб, руската автомобилна индустрия изпитва недостиг на електронни компоненти за производството на автомобили, въпреки сътрудничеството с китайски компании и доставките от приятелски държави. "Комерсант" съобщава, че властите, заедно с участниците на пазара, обсъждат разработването и производството на съвременна електроника за автомобили в Русия като решение на проблема.

Според източници на изданието, в момента съответните министерства и руските разработчици на микроелектроника обсъждат стратегия за разработване и производство на автомобилни компоненти (контролери, сензори, модули за управление, сензорни системи и др.) в Русия. Съобщава се също, че са привлечени анализатори от B1 (бившето руско подразделение на Ernst & Young).

Източник, близък до Министерството на промишлеността и търговията, е потвърдил, че проектирането и производството на компоненти в Русия е избрано като едно от възможните решения, а на дизайнерските центрове са дадени указания да изготвят планове, отчитащи нуждите на автомобилните заводи. Това ще осигури работа и на самите центрове за проектиране, които след въвеждането на санкциите са загубили възможността да произвеждат модерни чипове в чуждестранни заводи.

Както отбелязва източникът, сертифицирането на автомобилни компоненти "отнема време, така че плановете са дългосрочни". Според Дмитрий Корначев, директор на асоциацията "Консорциум на предприятията в областта на автомобилните електронни устройства и телематиката", производствените линии с 90 nm норми, които вече са усвоени от руските заводи, ще бъдат напълно достатъчни за производството на автомобилни полупроводници, въпреки че "като се вземе предвид натовареността на руските заводи за полупроводници, серийното производство на такива компоненти може да започне през 2024-2025 г."

АвтоВаз заяви, че поради санкциите и глобалния недостиг концернът е локализирал повече от 200 компонента през 2022 г., някои от които са електронни, "също така някои компоненти са заменени с аналози от приятелски страни". Моторинвест (която произвежда електрическите автомобили Evolute) заяви, че в момента няма проблеми с базата от компоненти за електрически автомобили, като добави, че в производството участва технологичен партньор от Китай. Компанията вярва, че локализацията ще ѝ позволи да увеличи обема на производството на компоненти на по-достъпни цени.

Източник от друг автомобилен производител подчертава, че не е възможно да се подобрят ключови компоненти на автомобила без електронни компоненти, "необходимо е да се разчита на гарантирани решения, а не на повторно снабдяване, което не дава гаранции по отношение на разходите, издръжливостта или насочеността към нуждите на руската автомобилна индустрия".

В същото време местната автомобилна индустрия и пазарът на автомобили са в дълбока криза - продажбите на леки и лекотоварни автомобили в РФ през миналата година са спаднали с 58,8%, до 687,4 хил. единици, а производството на леки автомобили, по данни на Росстат, е спаднало още повече - с 67%, до исторически най-ниското ниво от 450 хил. единици. Поради това нуждите на автомобилната индустрия може да не са достатъчни за започване на масово производство на компоненти.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай