Събота,

Руски учени обявиха лунната почва за опасна за хората

От: Кристиан Антонов -
2303
Руски учени обявиха лунната почва за опасна за хората
A
A
A

Руски изследователи са открили, че лунната почва може да представлява опасност за човешкия организъм. Предполага се, че може да причини дразнене на кожата и дихателните пътища, както и увреждане на бъбреците, черния дроб и централната нервна система. Това съобщиха учени от университета "Сеченов".

Декларацията за опасност се основава на проучване на лунната почва от четири различни района на Луната. Авторите на проучването твърдят, че тя се състои от реголит, съдържащ хром, берилий, никел, кобалт и други опасни за човека вещества. Тази информация трябва да се вземе предвид при колонизирането на Луната, казва професор Иван Иванов от университета "Сеченов".

Получените данни ще бъдат използвани за изследване на съдържанието на гореспоменатите микроелементи в лунния прах и за разработване на процедури за почистване на скафандри и лунно оборудване.

Припомняме, че през октомври 2021 г. китайският космически апарат Chang'e-5 достави на Земята нови проби от лунната почва. След поредица от експерименти китайските експерти стигат до заключението, че Луната е по-млада, отколкото се смяташе досега. Реголитът е оценен на 2,03 милиарда години, вместо на 2,8 милиарда, както се смяташе досега.

Повече технологични новини може на намерите тук.


Всички новини от категория Технологии.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Още от категорията