Руски съд потвърди голямата глоба на Google

Федералната антимонополна служба да наложи глоба на Google в размер на 2 млрд. рубли (26 милиона щ. долара)

Руски съд потвърди голямата глоба на Google | StandartNews.com

Цели 885 руски дружества са подали заявления за включване на вземанията им в производството по несъстоятелност на Google LLC, което е руското представителство на американския ИТ гигант Google. Сега стана известно, че арбитражният апелативен съд е отказал да обяви за незаконна глобата за оборота от 2 млрд. рубли срещу Google. Това съобщи в. "Комерсант", позовавайки се на данни от Федералната антимонополна служба.

Според ФАС, разработените от Google правила за блокиране на акаунти в услугата YouTube на американската компания "са непрозрачни, тенденциозни и непредсказуеми". В резултат на това акаунтите се блокират и изтриват внезапно, без обяснение или предупреждение, което според регулатора нарушава правата на потребителите. Ще ви припомним, че след изострянето на ситуацията в Украйна администраторите на YouTube блокира редица канали, принадлежащи на руски компании и телевизии.

Антитръстовото дело срещу Google е в ход от април 2021 г. В средата на миналата година регулаторът глоби Google с 2 млрд. рубли за "злоупотреба с господстващо положение на YouTube". Компанията се опита да обжалва това решение и заповедта на ФАС, както и заповедта за налагане на глобата. През ноември миналата година първоинстанционният съд потвърди решението на съда.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Тагове:
Коментирай